Sari la conținut

Wikijunior:Enciclopedia celor mici/Pustiurile de gheață

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Urşii polari sunt, de altfel, foarte agresivi
Nişte pingiuni întorcându-se de la scăldat
Întinderi de gheaţă în Arctica
Gheaţa topindu-se în Artarctida

Pământul are doi poli: Nord și Sud. Deși acolo soarele luminează din plin, e mereu frig, iar suprafața pământului rămâne rece. Chiar și atunci când ziua polară domnește câteva luni în șir, zăpada și gheața nu se topesc. Deși la ambii poli clima e la fel de rece și nemiluită, animalele care locuiesc la Polul Sud sunt cu totul altele decât cele de la Polul Nord. De exemplu, urșii albi viețuiesc numai în Arctica (Polul Nord), iar pinguinii numai în Antarctida (Polul Sud).

Urșii albi își petrec aproape toată viața printre ghețari, dar poposesc și pe uscat atunci când trebuie să nască. Ce-i drept, mai apoi își conduc puii înapoi pe ghețar. Ursul alb vânează într-un mod foarte interesant. El se târăște până la pradă ținându-și nasul acoperit cu laba, pentru că aceasta este unica pată neagră de pe corp care ar putea să-l dea în vileag.

Numele pinguinilor vine de la „pinguinos”, ceea ce înseamnă grăsime. Pinguinii sunt niște păsări de mare care nu pot zbura. Sunt buni înotători și bate recorduri la scufundări. Se hrănesc cu pești și calmari, pe care îi prind în timpul înotului, și trăiesc în colonii.[1]

Cu hrana oferită de mare nu se hrănesc numai pinguinii, ci și aproape toate animalele, deoarece e foarte greu să faci rost de hrană în mijlocul zăpezilor.


  1. colonie – grup de animale care îşi duc viaţa împreună
Enciclopedia celor mici
Planeta pe care trăim
În familia altor planete · Privind din Spațiu · Munții și câmpiile · Râurile și mările · Pustiurile de gheață · Păduri atât de diferite · În pustiurile fierbinți · Desișuri tropicale · Anotimpurile
Lumea ta
Călătoria ta
Casa noastră
Jocuri și distracții
Vecinii noștri