Sari la conținut

Wikijunior:Enciclopedia celor mici/Râurile și mările

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Un râu lin, „jucându-se” pe sub copaci
Cascada Niagara – cea mai mare din lume
Oceanul pare să nu aibă sfârşit
Marea hrăneşte multe animale, cum ar fi acest pescăruş

Pe planeta noastră apa ocupă o suprafață imensă, mai mare decât uscatul. Apele de lângă poli, acolo pe unde se plimbă urșii polari, sunt mai reci, iar cele de la ecuator, unde se scaldă crocodilii, sunt calde. În apele calde pot fi văzuți cei mai frumoși pești.

Râurile și mările sunt sursele principale de apă de pe Pământ. Apa lor este, însă, diferită. Cea de mare este sărată, iar cea de râu este dulce. Omul nu poate bea apă sărată, așa că folosește apă din izvoarele dulci. În fântânile din satul bunicilor de asemenea este apă dulce.

Fără apă nu ar exista viață. Plantele, animalele și noi nu putem trăi fără ea. Și sub pământ este multă apă. Izvoarele subterane își croiesc drum până la suprafață, formând aici pârâiașe care se adună încet, încet în râuri mici. Apoi, aceste râulețe, numite în geografie afluenți, se varsă în râuri mai mari. Râurile de munte curg năvalnic, de parcă ar fi fugărite de zăpezile din înălțimi, iar cele de câmpie curg lin, susurând pe sub ierburi și adăpând animalele de pe pășune. Toate râurile își duc apele spre mare. Atunci când în calea unui râu se deschide un hău mare, apa curge vertical sub formă de cascadă. Când stai pe malul mării, nu poți vedea celălalt mal. Acolo poți ajunge doar cu vaporul sau pe sus cu avionul. Mai mare decât marea poate fi doar oceanul. Pe Pământ sunt patru oceane: Pacific, Atlantic, Indian și Arctic.

De pe malul unui râu se poate vedea celălalt mal. Ele pot fi unite prin poduri. Când podurile lipsesc, oamenii trec râurile prin vaduri - locuri unde apa este mai puțin adâncă.

Enciclopedia celor mici
Planeta pe care trăim
În familia altor planete · Privind din Spațiu · Munții și câmpiile · Râurile și mările · Pustiurile de gheață · Păduri atât de diferite · În pustiurile fierbinți · Desișuri tropicale · Anotimpurile
Lumea ta
Călătoria ta
Casa noastră
Jocuri și distracții
Vecinii noștri