Wikijunior:Enciclopedia celor mici/Radioul, telefonul, televizorul, computerul

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Cu toții cunoaștem că, atunci când au timp, copiii vizionează programe la televizor, folosesc un computer (calculator) sau ascultă muzică, teatru, știri la radio. Pentru a afla mai multe despre acestea, aici poți urmări o listă cu amănunte și informații privitoare la aceste lucruri.

Radioul[modificare]

Din când în când, dacă mai vrem să auzim o știre sau să ascultăm un cântec, pornim radioul. Chiar și când vrem să adormim, îl ascultăm uneori. Mai jos, vă arăt o mică galerie cu niște modele de radiouri.


Telefonul[modificare]

Telefonul este un aparat cu ajutorul căruia doi oameni se pot auzi la distanță , unul pe celălalt, adică pot comunica. Inventatorul telefonului este scoțianul Alexander Graham Bell, (n. Scoția 1847). Pe 10 martie 1876, la Boston (în America), la vârsta de 29 ani, el a realizat prima convorbire telefonică împreună cu asistentul său Thomas A. Watson, aflat într-o cameră alăturată. La început, telefonul inventat de Bell avea microfonul și receptorul complet separate, primul trebuind să fie ținut cu o mână în dreptul gurii, iar celălalt - cu cealaltă mână, în dreptul uneia dintre urechi. Sunetele emise (cuvintele) erau transportate printr-un fir, ca și curentul electric. Deși, de la momentul inventării lui, telefonul a suferit o mulțime de modificări și îmbunătățiri, modernizări, el a fost până la apariția internetului (1960), pentru 100 ani, principalul mijloc de comunicație la nivel mondial, schimbând practic ideea de comunicare dintre oameni. Azi, "telefonul fix" (prin fir) n-a dispărut, dar există și tehnologii moderne și aparate performante care permit comunicarea "fără fir, prin radio" (telefonia mobilă și telefoane celulare portabile).

Mulți dintre copii au telefon sau folosesc telefonul părinților. Modele de telefoane existente sunt: Nokia, Panasonic, Motorola, Samsung, LG, Sagem, Siemens etc; Mai jos, vă arăt o mică galerie cu niște telefoane.

Televizorul[modificare]

Nu prea există copil care să nu se uite la televizor, unde copii văd filme, desene animate și muzică, fotbal și alte emisiuni de sport. Dar ca să știți, prea mult televizor nu e bine, nu este sănătos, căci vă stricați ochii sau aveți alte neplăceri cu sănătatea. Mai jos aveți niște modele de televizoare.Calculatorul sau computerul[modificare]

Mulți dintre copii folosesc calculatorul, unde ei văd pe internet jocuri electronice, filme video, caută diverse imagini și informații și așa mai departe. Nici la calculator nu e bine să te uiți ore în șir fără pauze, altfel vei fi luat de razele sale și asta aduce neplăceri la sănătate. Vă arăt mai jos câteva modele de calculatoare.