Sari la conținut

Wikimanuale:Bot

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Un bot (sau întreg: robot; plural boţi, roboţi) este un program de computer care preia diverse sarcini automatizate, de exemplu introducerea de legături interwiki spre Wikimaualele în alte limbi, modificarea automată a unor fragmente din pagini, etc.

Roboţii apar în lista de utilizatori ca utilizatori cu menţiunea „(robot)”.

Cereri[modificare]

 • Dacă doriţi să rulaţi propriul robot trebuie ca acesta să primească statutul corespunzător, prin aprobarea comunităţii. Cererile se depun la pagina Wikimanuale:Bot/Cereri de aprobare.
 • Dacă doriţi să cereţi crearea şi rularea unui robot de către altcineva, vă rugăm să lăsaţi un mesaj în acest sens la pagina Wikimanuale:Sarcini pentru roboţi.

Reguli[modificare]

Rularea regulamentară a unui robot presupune parcurgerea în ordine a procedurii de mai jos. Nerespectarea acesteia poate duce la blocarea imediată a contului robotului, pe termen nelimitat.

Deschiderea unui cont[modificare]

Înainte de a cere aprobarea pentru robot trebuie să creaţi un cont pentru acesta. Contul robotului trebuie să fie diferit de cel al operatorului, iar numele de utilizator trebuie să arate clar că este vorba de un robot. În pagina de utilizator a robotului precizaţi următoarele:

 1. scopul robotului, programele folosite (pywikipedia, etc.);
 2. dacă este rulat manual (asistat) sau automat;
 3. perioada de rulare, dacă e cazul;
 4. cum poate fi contactat operatorul.

Obţinerea aprobării[modificare]

Înainte de a rula un robot cereţi aprobarea la pagina Wikimanuale:Bot/Cereri de aprobare şi aşteptaţi autorizarea. Discuţiile durează 7 zile.

Testare[modificare]

O dată primită aprobarea pentru robot, este posibil să vi se ceară să îl rulaţi o perioadă în regim de testare, astfel încât să poată fi monitorizat. În acest regim intervalul dintre modificări se recomandă a fi de 30-60 secunde.

Statut[modificare]

După eventuala perioadă de testare utilizatorul va primi statutul de robot, ceea ce înseamnă că în lista de schimbări recente modificările făcute de el vor fi ascunse (în setările implicite). Setarea statutului de robot poate fi făcută de un birocrat.

Rulare[modificare]

O dată primit statutul robotul poate fi rulat în regim normal, cu un interval între modificări în general de 10 secunde. Totuşi robotul poate fi blocat pe loc dacă este surprins făcând greşeli, efectuând alte modificări decât cele pentru care au primit aprobarea sau lucrând prea repede.

Se recomandă ca roboţii să fie rulaţi mai lent în perioadele în care serverele sunt foarte solicitate (orele de vârf şi lunea); intervalele între modificări pot fi scurtate în perioadele când serverele sunt mai puţin ocupate (în afara orelor de vârf şi vinerea, sâmbăta).

Revocarea aprobării[modificare]

Dacă rularea robotului prejudiciază proiectul, robotul a lipsit pentru mult timp din proiect sau dacă doriţi retragerea statutului pentru propriul robot, cereţi revocarea la Wikimanuale:Bot/Cereri de revocare şi aşteptaţi discuţiile. Discuţiile durează 7 zile.

Listă[modificare]

O listă actualizată în timp real a utilizatorilor care fac parte din grupul roboţilor poate fi consultată aici.

Aceşti roboţi au următoarele utilizări:

 1. corectări (abrevieri)
 2. introducerea de legături interwiki spre Wikimanuale în alte limbi
  1. botul analizează paginile, verifică dacă legăturile "bilaterale" sunt folosite reciproc
  2. în cazul în care găseşte legături adiţionale spre Wikimanuale în alte limbi, verifică consistenţa acestor legături
  3. dacă nu există nici un conflict, introduce legăturile suplimentare în paginile care nu conţineau aceste legături
 3. diverse sarcini specializate
  1. denumiri de categorii
  2. introducerea unor formate
  3. restructurare (eliminarea linilor fără conţinut la începutul sau sfârşitul unei pagini)
  4. reordonarea legăturilor interwiki spre Wikimanuale în alte limbi, folosirea diverselor convenţii
  5. etc.
 4. crearea unui raport despre schimbările efectuate şi problemele întâlnite

Vezi şi[modificare]