Wikimanuale:De ce să contribui?

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !


În 2005, avem doar un ţel pentru Wikipedia.
Să informăm mai bine românii!

Din cauza asta am început Campania Trăiască 2005. Trăiască informaţia românilor.

Prin ajutorul tău, această campanie vrea să creeze nu doar o enciclopedie simplă pe internet, dar o comunitate de informaţie pentru beneficiul tuturor. În acest fel, tot ce cerem de la tine este să ne ajuţi o dată pe săptămână, prin multele feluri listate mai jos.

Cum ne poţi ajuta

Aici sunt nişte feluri prin care poţi să ajuţi Wikipedia:

Pentru cei cărora le place informaţia...

Dacă îţi place informaţia, tot ce cerem de la tine este să împărtăşeşti un articol pe săptămână despre orice subiect care te pasionează. Poţi să scrii despre un interes sau hobby, despre ceva din domeniul carierei tale, despre localitatea ta natală sau despre ceva important pentru tine. Alegerea este a ta... doar Wikipedia este o enciclopedie liberă!

Dacă articolul pe care ai vrea să-l scrii există deja, atunci nici o problemă! Poţi să scrii despre altceva, sau, mai bine, să îmbunătăţeşti şi să adaugi informaţii la articolul existent.

Vreau să ajut...

Pentru cei creativi...

Dacă nu prea te pasionează scrisul, atunci poţi să ajuţi Wikipedia în 2005 şi să faci o fotografie pe săptămână cu camera ta digitală, care ne-o poţi trimite nouă să o folosim într-un articol, sau o poţi adăuga tu la orice articol vrei.

Alegerea este a ta - poţi să faci şi să trimiţi o poză cu localitatea ta, cu un parc preferat, sau cu orice obiect. De exemplu, o poză cu o ceaşcă de cafea, cu telefonul tău mobil, sau cu parcul Cişmigiu, care se poate adăuga la articolul despre Bucureşti.

Vreau să ajut...

Pentru cei cărora le plac limbile străine...

Dacă ştii o limbă străină, poţi să traduci, doar odată pe săptămână, un articol la alegerea ta de la un proiect Wikipedia în altă limbă. Wikipedia există în peste 100 de limbi, incluzând engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană şi maghiară.

De exemplu, poţi să traduci în română un articol despre Hollywood din Wikipedia engleză. Sau un articol despre Ibiza din Wikipedia spaniolă. Pentru studenţi de limbi străine, aceast articol tradus va şi îmbunătăţi experienţa în traducere în limba română din altă limbă.

Vreau să ajut...

Pentru cei care vor să satisfacă dorinţelor altor Wikipedişti...

Dacă nu vrei să traduci un articol sau să faci o fotografie pe săptămână, şi nici nu mai ai subiect despre care vrei să scrii, poţi să creezi un articol dorit. Adică, un articol care a fost cerut de alt Wikipedist.

De multe ori, articolele dorite sunt despre subiecte generale care încă nu au fost incorporate în Wikipedia. Dar dacă tu eşti în posesia oricărei informaţii despre un subiect dorit, adaugă ce ştii şi ajută-ne să construim informaţia românilor!

Vreau să ajut...

Cere un articol

Vrei să ştii mai multe despre ceva care încă nu este inclus în Wikipedia? Nici o problemă... scrie subiectul mai jos şi colaboratorii noştri vor încerca să creeze un articol corespunzător cerinţei tale şi să te informeze mai bine. Doar ţelul nostru pentru 2005 este să informăm mai bine cititorii noştri!


Întrebări frecvente

De ce să contribui la Wikipedia? Cu ce va ajuta?

Wikipedia, fiind o enciclopedie liberă şi gratuită pentru toţi, va ajuta toţi românii care au acces la Internet să se informeze mai bine. Wikipedia este deja folosită de milioane de utilizatori în toată lumea, nu numai în limba română, ci în peste 100 de limbi. Cu cât creşte numărul informaţiilor, Wikipedia va deveni din ce în ce mai completă, ceea ce înseamnă că va fi o sursă din ce în ce mai bună pentru tot mai multe informaţii.

Contribuţia ta săptămânală va ajuta mult în acestă direcţie. Dacă doar 500 de persoane din cei 4 milioane de utilizatori de internet din România ar contribui cu un articol pe săptămâna, asta ar înseamna 500 de articole pe săptămână, deci peste 70 de articole pe zi. 70 de fapte noi, care sunt disponibile liber pentru toţi românii!

Eu ce beneficiez din asta?

Wikipedia este o comunitate şi prin ajutorul tău, ştii că ai luat şi tu parte la creerea celei mai mari enciclopedii pe Internet din lume! În plus, poţi să scrii despre teme care te pasionează pe tine, să împarţi cu tot internetul cunoştinţele tale!

În final, avem nişte butoane pe care la poţi folosi pe site-ul tău, care informează toată lumea că ai participat la îmbogăţirea informaţiei românilor, cu o legătură care indică articolele cu care ai contribuit!

Nu am timp prea mult, dar vreau să colaborez! Ce să fac?

Dacă vrei să faci parte din campania Trăiască 2005. Trăiască informaţia românilor, tot ce trebuie să faci este să contribui cu un articol sau cu o fotografie, o dată pe săptămână. Nu trebuie să-ţi ia foarte mult timp... poţi să scrii doar un articol scurt, care nu trebuie să dureze mai mult de 10-15 minute. Participarea în această campanie nu trebuie tratată ca o obligaţie! Toată lumea colaborează atât cât vrea şi cât are timp! Important este ca informaţia oferită să fie completă, succintă şi bine redactată. Atenţie la stil! Suntem într-o enciclopedie, asta presupune ţinută ştiinţifică şi o limbă românească clară.

Vreau să fac parte din această campanie. Care este următorul pas?

În primul rând, citeşte articolul ...

După aceea, alege modul în care vrei să faci parte din această Campanie.

  • Dacă vrei să scrii un articol nou pe săptămână: citeşte aici <info despre ce trebuie să conţină fiecare articol>
  • etc etc



Note

  • Scrie un articol pe săptămână. Doar un articol, despre ce subiect vrei - un subiect care te pasionează, te interesează sau despre care ai mai multe cunoştinţe. De exemplu, poţi să scrii despre ceva în domeniul tău profesional, despre localitatea ta natală, despre un interes sau hobby. Pe scurt, alegerea este a ta.

Notă: Dacă articolul pe care ai vrea să-l scrii este deja scris, atunci poţi să-l îmbunătăţeşti cu mai multe informaţii. Dacă nu ai chef să scrii un articol nou, atunci nici o problemă! Poţi să scrii un articol dorit sau să traduci din altă Wikipedie.

  • Adăugă o poză pe săptămână la Wikipedia. Pentru cei mai creativi, cărora nu le place în mod deosebit să scrie articole: faceţi o poză pe săptămână cu camera digitală şi trimiteţi-o la Wikipedia unde poate fi folosită pentru un articol. Iarăşi, alegerea este a voastră - puteţi face o poză cu propria localitatea, cu un obiect, cu un parc preferat...

Întrebări frecvente

De ce să contribui? etc etc Ce este Wikipedia? etc


Alte chestii care trebuie incluse:

  • Logo
  • Ajutor despre cum se foloseşte Wikipedia - instrucţiuni (fă cont de utilizator, cum se crează articol nou, Wiki markup, etc.)
  • Mesaj în Sitenotice - Trăiască 2005. Trăiasca informaţia românilor. Ajută-ne în campania noastră pentru Anul Nou!

Îmbunătăţirea calităţii

O.K. "Trăiască 2005 !" Pentru îmbunătăţirea articolelor, destinate informaţiei publiculului, numărul este mai puţin important (non multa, sed multum), propun în mod concret următoarele:

  • Reducerea numărului de "cioturi".
  • Crearea unei pagini de Cleanup (Vezi Wikipedia engleză: http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Cleanup) cu articole care trebuie îmbunătăţite: gramatical, ortografic, articole incomplete în conţinut, insuficiente, lipsite de sens, obscure, nu corespund normelor Wikipediei ca formă şi fond etc. Se fixează un termen pentru ameliorare, la care poate contribui în primul rând autorul sau oricare alt utilizator voluntar. Pagina este ţinută la zi. Dacă articolul nu este îmbunătăţit în cadrul termenului fixat, se supune unui vot al utilizatorilor, pentru a fi şters (de ex. de administratori). Amănunte de organizare mai putem discuta.
  • Este necesară formarea unui grup restrâns de "standard supervisors".
  • Pentru includerea în pagina Articole de calitate, se fac propuneri, care sunt supuse votului utilizatorilor. "La mulţi ani!" Moby Dick, 1 ian 2005, 11:22 (UTC)
    • Nu ştiu dacă toate strategiile din alte Wikipedii pot fii preloate sau nu. Există mai multe sisteme şi preferinţe. Ieri am trecut pe la articolul Iaşi şi am constatat nefolosirea în multe locuri ale semnelor speciale ale limbii române. Azi am întrodus o remarcă {{ortografie}} în acest articol. Asemenea introduceri pot fi detectate prin lincul: Whatlinkshere. Aşi fi bucuros, dacă le-aţi putea corecta. Salutări Gangleri 5 Ian 2005 20:53 (UTC)
    • Îmbunătăţirea calităţii se referă şi la calitatea software. După crearea unor articole noi am constatat faptul, că "Salvează pagina" nu arată pagina creată anterior. "Comportamentul" diferă (eventual) de numărul activării de "Arată previzualizare". Gangleri 5 Ian 2005 21:56 (UTC)
    • Articolul Alfabetul român ? Gangleri 5 Ian 2005 21:59 (UTC)
    • Unele "articole" conţinînd formatul {{şterge}}, pot fi şterse. Vezi Whatlinkshere. Gangleri 7 Ian 2005 13:20 (UTC)