Sari la conținut

Wikimanuale:Fără atacuri personale

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Această pagină conţine reguli care fac parte din politica oficială a proiectului Wikibooks.
Respectarea lor se impune în toate situaţiile.
Înainte de a modifica această pagină asiguraţi-vă prin discuţii cu ceilalţi utilizatori că aveţi consensul comunităţii.
Politica oficială Wikimanuale
Standardele articolelor
Punct de vedere neutru
Include doar informaţii verificabile
Fără cercetare originală
Citarea surselor
Ce este Wikimanuale
Colaborarea dintre utilizatori
Buna credinţă
Fii civilizat şi Wikiquette
Fără atacuri personale
Rezolvarea disputelor
Regula celor 3 reveniri
Blocarea utilizatorilor

Nu atacați și nu jigniți contribuitorii Wikimanuale nicăieri pe acest sit. Faceți comentarii pe baza conținutului, nu a contribuitorului. Atacurile la persoană nu ajută niciodată la demonstrarea unui punct de vedere; din contră, ele fac rău proiectului și îngreunează activitatea utilizatorilor de a crea o muncă de calitate.

Nu există nicio scuză pentru atacuri la persoană la adresa altor contribuitori.
Nu procedați astfel sub niciun motiv.

Consecințe

[modificare]

Țineți minte că disputele de pe paginile de discuții sunt accesibile oricărei persoane care are acces la internet. Modalitatea în care dumneavoastră vă purtați se reflectă asupra proiectului și asupra dumneavoastră înșivă.

Mulți utilizatori au obiceiul de a șterge atacurile personale în momentul în care le întâlnesc, și, cu toate că nu este o politică Wikipedia, această acțiune este deseori considerată ca fiind o reacție firească în cazul atacurilor la persoană. Accesul utilizatorilor la editarea paginilor poate fi ridicat în cazul manifestării unor atacuri repetate la adresa contribuitorilor.

Fiți rezonabil

[modificare]

Se poate întâmpla ca diferiți contribuitori să nu ajungă la un acord în ceea ce privește conținutul unui articol. Membrii unor tabere cu puncte de vedere opuse pot și sunt încurajați să își exprime punctul de vedere într-o manieră civilizată și rezonabilă, iar sintetizarea acestor puncte de vedere într-un singur articol creează un articol mai bun, cu un punct de vedere neutru. Țineți minte și acceptați faptul că toți facem parte din aceeași comunitate, toți suntem contribuitori.

Exemple de atac la persoană

[modificare]

Iată aici o listă incompletă de exprimări care intră în categoria de atac la persoană:

 • Comentarii nefondate prin care un editor este în mod insistent acuzat de anumite defecte: „Ion este un vandal”, „Maria scrie articole proaste”.
 • Comentarii negative despre persoana editorilor: „Nu faci nici doi bani”.
 • Afirmații de genul „Eu sunt mai deștept decât tine”.
 • Epitete de natură sexuală, religioasă, etnică, rasistă adresate altor contribuitori. Aceste insulte sunt cu atât mai grave cu cât sunt exprimate prin cuvinte de batjocură. Ele sunt considerate jignitoare chiar dacă persoana căreia îi sunt adresate este într-adevăr un reprezentant al grupului etnic, religios, sexual respectiv.
 • Discreditarea contribuției unui utilizator pe baza simplei apartenențe a acestuia la un grup politic sau social, chiar dacă grupul respectiv este în general considerat extremist.
 • Cuvinte vulgare adresate altui contribuitor.
 • Amenințări de trimiterea în judecată.
 • Amenințări cu moartea.
 • Amenințări sau acțiuni care pun un alt editor de la Wikipedia în pericolul de a fi persecutat (politic, religios etc.) de către autorități, superiori etc. Asemenea amenințări și acțiuni sunt suficient de grave pentru ca orice administrator să aplice pe loc sancțiunea de blocare pe termen lung. Administratorul respectiv va anunța pe căi confidențiale Comisia de arbitraj și pe Jimbo Wales despre sancțiunea aplicată și motivele sale.

În loc de atac la persoană

[modificare]

Atacurile la persoană nu ajută niciodată la rezolvarea unei dispute. Încercați în schimb următoarele:

 • Discutați asupra faptelor și modului cum pot fi exprimate acestea, și nu aduceți în discuție atribute personale ale participanților. Nu este nevoie întotdeauna să ajungeți la aceeași concluzie cu adversarul, este suficent să acceptați că pot exista opinii diferite.
 • Nu descalificați un punct de vedere numai judecând după persoana celui care îl susține.
 • Dacă o dispută tinde să devină personală, continuați-o într-un alt loc, mai puțin public (e-mail, etc.).

Despre conținut

[modificare]

Cu toate că această politică nu interzice criticile la adresa conținutului, există limite și în această privință: încadrați-vă în limitele bunului simț și nu formulați, nici măcar cu sens eufemistic, critici atât de grave încât să poată păta persoana care a adus contribuțiile respective. Exemple:

 • Ai otrăvit copii [prin comentariile tale otrăvitoare].
 • Nu dau doi bani pe munca ta.
 • Scrii numai inepții.

Remedii

[modificare]

Dacă sunteți ținta unui atac personal, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să contactați atacatorul și, într-o manieră civilizată, să îl rugați să se oprească, indicându-i această pagină (dacă nu cunoaște politica oficială) sau reamintindu-i-o (dacă a uitat-o). Dacă atacurile la persoană continuă, vă rugăm să anunțați acest lucru la Wikimanuale:Reclamații sau să contactați un administrator care va decide acțiunile necesare.

Spiritul comunității

[modificare]

Este responsabilitatea dumneavoastră să creați și să mențineți un spirit pozitiv al comunității Wikipedia. Atacurile personale la adresa oricărui utilizator, indiferent de comportamentul acestuia în trecut, sunt contrare acestui spirit.