Sari la conținut

Wikimanuale:Libertate

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Acesta nu este un articol generic despre libertate, ci explică libertatea aşa cum este înţeleasă de GNU. Scopul acestui articol este să lămurească spiritul licenţei GNU pentru documentaţie liberă. Atenţie, aceasta este doar o explicaţie dată pentru a uşura înţelegerea spiritului licenţei, pentru detalii legale citiţi textul efectiv al acesteia.

Una dintre primele fraze de pe pagina principală a Wikipediei în română este "Conţinutul Wikipedia e acoperit de licenţa GNU pentru documentaţie liberă, ceea ce înseamnă că este liber şi va rămâne liber pentru totdeauna".

Libertatea în acest context se referă la libertatea pe care o conferă licenţa respectivă autorilor, contribuitorilor şi utilizatorilor materialelor acoperite de această licenţă. Prin licenţa respectivă se garantează în esenţă câteva efecte:

  • Oricine este liber să folosească conţinutul Wikipedia pentru orice scop;
  • Oricine foloseşte conţinutul Wikipedia trebuie să recunoască Wikipedia ca sursă a materialului, şi pe autorii respectivului material ca şi autori;
  • Oricine poate modifica conţinutul Wikipedia şi prin aceasta va beneficia de aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi autori;
  • Orice editare viitoare a conţinutului Wikipedia sau a materialelor derivate trebuie în mod necesar să fie protejate de aceeaşi licenţă.

Prin primele trei puncte de mai sus se garantează libertatea conţinutului, iar al patrulea punct garantează explicit libertatea perpetuă a respectivelor materiale, fie ele şi editate în viitor.

Astfel, libertatea garantată de această licenţă impune în mod explicit gratuitatea conţinutului acestor materiale, însă face mult mai mult decât atât: ea garantează autorilor faptul că munca lor nu va ajunge niciodată să fie vândută sub vreo altă licenţă, şi respectiv faptul că drepturile lor asupra contribuţiilor pe care le-au făcut de-a lungul timpului nu se vor pierde niciodată (toţi contribuitorii sunt trataţi ca autori de către licenţă, chiar dacă editează sau chiar şterg conţinut existent, fiindcă în acest fel este generată o nouă "versiune" a materialelor respective, iar ei sunt autorii modificărilor care duc la aceasta).