Sari la conținut

Wikimanuale:Sondaje

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Sondajele sunt un instrument prin care se cer opiniile membrilor comunităţii în privinţa unei pagini, a unui utilizator, a unei politici etc. Sondajele nu sunt un instrument de luare a deciziilor, iar numărul de opinii exprimate de o parte sau alta nu poate duce automat la o decizie. Totuşi, sondajele pot fi utile în procesul de luare a unei decizii dacă sunt urmate de discuţii care să ducă la atingerea unui consens.

Există discuţii specializate care au întotdeauna forma unor sondaje --- ca de exemplu dezbaterea propunerilor de ştergere a paginilor ---, dar decizia în aceste cazuri se ia prin evaluarea argumentelor aduse (poziţiile exprimate fără argumente nu influenţează rezultatul) şi nu prin numărarea opiniilor.

Observaţii:

  • Sondajele sunt utile numai atunci când simplele discuţii între utilizatori nu au dat rezultate iar intervenţia mai multor utilizatori ar putea duce la găsirea unei soluţii.
  • Dacă problema ţine de o dispută între doi utilizatori, adesea în locul unui sondaj este mai avantajos să se ceară ajutorul din partea unui al treilea.
  • Acolo unde chestiunea disputată ţine de un subiect particular, este mai util să se ceară ajutorul utilizatorilor care cunosc acel domeniu decât implicarea întregii comunităţi.
  • Sondajele nu sunt voturi. Ca urmare simpla exprimare a poziţiei (da/nu, pentru/împotrivă etc.) are mai puţină valoare decât argumentarea poziţiei.
  • Ca în orice discuţii, şi în sondaje trebuie evitată atitudinea combativă.

Lista automată a sondajelor

În curs[modificare]

În pregătire[modificare]

Suspendate[modificare]

Arhivă[modificare]