Sari la conținut

Șah/Regele

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Regele se poate muta în orice direcție cu o singură poziție cu o singura căsuța. Regele nu poate lua regină dacă îi dă șah. Dacă un jucător face o mutare care îi amenință regele adversarului , se spune că a pus regele oponentului în șah. Dacă regele unui jucător este în șah el trebuie să scoată din șah regele mutându-l pe altă căsuță unde nu este amenințat. Jucătorii nu au voie să mute în locuri unde și-ar pune propriul rege în șah, chiar dacă ei pot astfel să dea șah oponentului. Doi regi nu pot niciodată să stea unul lângă celălalt deoarece astfel vor fi în șah amândoi.

Dacă un rege este în șah și nu poate scăpa se spune că este în șah-mat (sau că este "făcut mat", sau "matat" pe scurt). Jucătorul care își face mat oponentul câștigă jocul. Țineți minte că regele nu este niciodată capturat deoarece acesta trebuie să fie protejat imediat atunci când este amenințat (iar jocul se termină când această mutare este imposibilă).


Regele alb din această diagramă nu se poate muta în sus sau în stânga deoarece ar intra în șah de la nebun și nu se poate muta nici în dreapta-jos deoarece ar intra în șah odată cu regele negru.


Regele din diagrama de mai jos este în șah de la tura neagră (de care nu poate să scape printr-o mutare pe verticală), iar dacă s-ar muta în dreapta ar rămâne în șah de la nebun sau de la rege. Astfel, regele trebuie să se mute în altă parte (în una din căsuțele adiacente nemarcate).



În diagrama din dreapta, regele nu este în șah pe poziția actuală, dar dacă jucătorul alb este la mutare și nu mai are alte piese neblocate, regele n-ar putea muta în nici o altă pătrățică pentru că ar intra în șah. Astfel, se spune că albul este făcut pat, iar partida se încheie cu remiză.

Piesele jocului de şah

Regele, Dama, Turnul, Nebunul, Calul, Pionul