Șah
Șahul este un joc de strategie. Se joacă în doi, pe o tablă de 8 x 8 pătrățele. Fiecare jucător are la început 16 piese, care pot fi mutate în diferite moduri, în funcție de tipul piesei. Jucătorii mută pe rând câte o piesă, iar scopul jocului este de a face mat regele advers. În acest sens, fiecare dintre cei doi parteneri de joc poate jertfi/ceda oricare din piesele sale în afară de rege. Scopul urmărit la șah nu este nicicum acela de a captura/anihila anumite figuri - oricât de valoroase -, ale adversarului, ci doar acela de a da mat regele advers, adică a-l amenința într-atât încât să nu mai aibă/găsească nici-un câmp liber pentru refugiu.
Cuprins
[modificare]Piesele
[modificare]De la stânga la dreapta:
Regele, Regina sau Dama, Nebunul, Turnul sau Tura, Calul și Pionul.
Înfățișarea exactă a figurilor de șah diferă în general de la o cutie (joc) de șah la alta. În Medii (reviste, ziare, televiziune, internet) se pot vedea frecvent seturi de figuri-diagramă ce arată precum următoarele:
-
Rege
-
Regină/Damă
-
Nebun
-
Turn/Tură
-
Cal
-
Pion
Finaluri
[modificare]Finalul unei partide de șah este relativ simplu, dat fiind că piesele rămase în joc sunt puține. De aceea este mai bine ca studiul șahului să înceapă cu finalurile, pentru a înțelege mai bine posibilitățile pieselor de șah.
Strategii
[modificare]- Apărarea pieselor proprii
- Atacul prin descoperire, șahul prin descoperire, șahul dublu
- Furculița
- Legarea unei piese
- Sacrificiul
- Schimbul de piese
- Tempo
- Zugzwang
Partide de șah
[modificare]În final, vă propunem câteva partide de șah, însoțite de analiză.