Sari la conținut

LAMP/Instalare Apache

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Apache, ajuns momentan la versiunea 2.0.54 este un puternic server WEB, open-source, ruland pe sisteme bazate pe Linux, Unix sau Windows. Initial un derivat al serverului NCSA dezvoltat la Universitatea Illinois din Urbana-Champaigne, Apache a devenit cel mai popular si mai rapid server WEB intrecand chiar IIS de la Microsoft, cel mai apropiat competitor.

Coperta manual Instalare/Configurare server Apache
Coperta manual Instalare/Configurare server Apache

Instalare Apache pe sisteme Linux

Inainte de toate, in cazul in care nu suntem deja logati pe contul de administrator, trebuie sa deschidem un terminal ( X Terminal ) in care sa tastam comanda urmatoare :

su

Odata tastata, comanda ne va cere parola contului de root. Odata intrati in contul de administrator, in terminalul deschis vom avea access la toate comenzile unui super-user. De la o distributie, terminalul folosit variaza, insa sistemele bazate pe metoda X Windows, vor avea cu siguranta un terminal de tipul X Terminal.

Normal, daca avem preferinte cu privire la directorul in care vrem sa instalam viitorul server WEB, ar trebui sa mergem acolo. Lucrul acesta se realizeaza printr-o comanda simpla "cd cale/catre/director". Sa luam un exemplu concret :

cd /home/online

Vom folosi un alt director, in cazul nostru "/home/kit" pentru a descarca ultima versiune de Apache, de pe www.apache.org. In cazul in care nu avem acest director, si nici cele mentionate mai sus o comanda de genul "mkdir cale/existenta/directornou" va rezolva problema. Concret :

cd /home/kit

Ne aflam momentan in directorul /home/kit, altfel vom fi nevoiti sa ne deplasam acolo. Vor urma cateva comenzi succesive de genul celor de aici :

cd /home/kit
ftp ftp.apache.org
cd dist
bin
get apache_2.0.54.tar.gz
bye

Numele fisierului si structura actuala a directoarelor variaza in functie de modificarile pe care cei de la www.apache.org le fac. Desi ne e mai confortabil sa dezarhivam fisierul cu o interfata GUI, vom folosi o comanda simpla de Linux ce va face acest lucru pentru noi.

tar xzf apache_2.0.54.tar.gz -C ../online

Cele 2 puncte ".." reprezinta comanda prin care vom iesi din directorul curent "/home/kit" in directorul "/home", unde "/online" este comanda pentru intrarea in directorul "/home/online". Adaugat la linia de comanda, acesta ii va specifica dezarhivatorului, unde sa extraga fisierele arhivate.

Dupa aceasta comanda, facem si o legatura la fisier :

cd /home/online
ln -s apache_2.0.54 httpd

Vom avea o structura organizata in :

/
/srv/www
/srv/www/conf       
/srv/www/logs       
/srv/www/logs/wiki
/srv/www/htdocs   
/srv/www/htdocs/wiki
Instalare in Windows printr-o interfata GUI.

In directorul "conf" vom avea toate fisierele de configuratie a Apache, in "logs" si respectiv "logs/wiki" vom avea toate log-urile serverului Apache ( erori, accesari, etc. ). Informatiile din aceste directoare sunt utile pentru diagnosticare sau pentru rezolvarea unor probleme de configurarea.

Directorul "htdocs" va servi ca DocumentRoot pentru mai multe site-uri, restul de subdirectoare de genul "wiki" fiind site-urile gazduite de catre serverul actual. Notam ca Apache ne permite sa gazduim mai multe site-uri pe aceeasi masina.

E de preferat ca acum, folosind comenzie de "cd" si "mkdir" sa ne creem aceste directoare, in cazul in care nu le avem deja. Mentionam ca unele distributii de linux vin cu aceste directoare gata facute, probabil cu alt nume sau ca sunt create in cazul in care abordam o instalare GUI in detrimentul instalarii normale prin X Terminal.

Vom apela la arhi-cunoscuta comanda "./configure" in modul acesta :

cd /home/online/httpd
./configure --prefix=/home/online/httpd --sysconfdir=/srv/www/conf
./configure --enable-module=rewrite --enable-module=status

Pentru alte optiuni de comanda un "./configure --help" rezolva problema. Ultima problema ar fi rularea comenzii "make" :

make

... in directorul /home/online/httpd - lucru ce va dura ceva timp in functie de capacitatile procesorului.

In final comanda :

make install

... pentru a instala toate fisierele Apache.

La instalarea unei versiuni mai noi Apache, se cunoaste faptul ca vechile fisiere de configurare nu sunt inlocuite ci doar redenumite.

Apache HTTP Server

In LAMP/Configurare Apache vom vorbi si cum se face configurarea unui astfel de server, la ce trebuie sa dam atentie, si in general, metode de eficientizare si obtinere a performantei cu acest server.

Legături externe