Sari la conținut

LAMP/Instalare Linux/SuSE

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

SuSE Linux se recomanda ca fiind cea mai veche distributie comerciala de Linux ( aparuta in 1992 ) pe piata. Avand parte de un sistem centralizat de management al pachetelor si de configurare, pare a fi cea mai potrivita solutie pentru home, office, server

SuSE Linux a ajuns la ora actuala la versiunea 20.04 De recomandat este insa sa folosim o versiune mai veche ( 9.2 ) pentru a evita posibilitatea unor bug-uri aparute cu noua versiune.

Instalarea SuSE 9.2

YAST2 Control Center

Spre deosebire de celelalte distro-uri, SuSE 9.2 vine cu o interfata GUI intuitiva, usor de folosit, dar cu capabilitati chiar si pentru utilizatorii power-user numita YAST ( mai nou, YAST2 ). O descriere al acestui manager ar fi acela de "Centru de Control" pentru intreg sistemul, aici putand instala/dezinstala pachete, putand face configurari la nivel de hardware, retea, grafica, monitor, periferice sau servicii congirate/preconfigurate ce ruleaza cu sistemul. YAST 2 ofera si capabilitatea de administrare utilizatori/grupuri de utilizatori.

Stand-Alone Machine sau Network Client

Instalarea decurge relativ usor, din primele minute fiind atentionati sa ne alegem limba in care vrem sa decurga instalarea, dupa care urmeaza o analiza detaliata a sistemului. YAST2 ne va ajuta sa alegem o configuratie relativ buna pentru viitorul sistem, insa avem posibilitatea de a configura in parte fiecare optiune de instalare, de la pachetele ce vor fi instalate, pana la modul in care este partitionat sistemul.

YAST2 Package selection

Alegerea pachetelor

Cand facem aceasta alegere, utilizatorul trebuie sa se gandeasca pentru sine, la ce va avea nevoie de viitorul sistem. Putem alege un sistem grafic, un sistem simplist KDE sau Gnome, renuntand la unele posibilitati avansate cum ar fi compilatoarele de C/C++ sau la pachetele "devel" incluse. Desi pare o placere la prima vedere, e de recomandat o instalare cat mai detaliata si mai minutioasa, incluzand chiar si unele lib-uri de care avem sau nu avem nevoie, insa de care ne vom lovi in instalarile ulterioare. De recomandat ar fi sa bifam casuta "Autocheck" pentru a evita conflictele intre pachetele instalate, si fisiere lipsa. Dependintele nerezolvate pot duce la instabilitatea sistemului ca intreg. Sa luam cazul in care avem nevoie de un numar minim de pachete, cum ar fi doar un server Apache cu suport de MySQL/PHP. Aici am putea lua strict pachetele necesare, insa spre beneficiul nostru, putem alege sa instalam si restul librariilor ( de perl/python, sau connectori intre ) - in cazul in care, in viitor vom avea nevoie de astfel de preferinte. Putem la fel de bine sa alegem doar o instalare bare-bone fara module PHP sau module Apache. Lucrul acesta se poate realiza, insa spre evitarea problemelor ulterioare se recomanda o instalare full, a tuturor pachetelor de care avem nevoie.

YAST2 Hardware Configuration

Partitionarea sistemului

Modul de partitionare a sistemului depinde doar de utilizator, insa putem adauga cateva comentarii cu privire la faptul ca SuSE 9.2 foloseste boot-loaderul GRUB - avand posibilitatea ca pe acelasi PC, sa avem unul sau mai multe sisteme de operare aflate un dual sau multi-boot. Cand creem partitiile viitoare, e bine sa avem in minte ce fel de sistem de fisiere dorim ( dintre ext2, ext3, reiser, ntfs ) - unde se recomanda ext3 ca fiind cel mai rapid file-system existent. Odata cu partitia principala de recomandat este sa avem si o partitie swap de minim 1GB, sau o medie de 2GB in functie de necesitatile noastre viitoare.

YAST2 Release Notes for SuSE

Instalarea propriu-siza

Dupa parcurgerea pasilor ceruti, instalarea propriu-zisa va porni. De obicei acest lucru se termina cu un reboot la finalizarea lui si trecerea in meniul de configurare. Nu este recomandata o instalare fara sa fi fost verificate dependintele dintre pachetele selectate.

YAST2 stabilire parola 'root'

Configurare root

Primul lucru care ne este cerut dupa instalare, este setarea unei parole de root. Putem alege si "Expert Options" unde ni se va spune si modul de criptare a parolei, putand alege intre MD5, Blowfish sau DES.

Configurare retea

Avem posibilitatea de a sari peste aceasta fereastra. Inca de la inceput, YAST2 ne va oferi posibilitatea de a configura interfata cu reteaua, conexiuni DSL ( Direct Satelite Link ), adaptori ISDN, modem-uri, sau proxy-uri.

Configurare retea/conexiune Internet

Vom avea posibilitatea configurarii si unor optiuni de administrare VNC. Concurentul direct al modului de administrare VNC ar fi SSH - care inca ramane un standard printre power-userii Linux in general.

Online Update

Online Update prin YAST2

Dupa configurare putem testa imediat functionalitatea legaturii la internet, prin optiunea "Online Update" ce decurge in 2 faze : "Descarcare ultimelelor Notite" si "Verificare Update-uri recente". Incazul in care dorim sa facem un Online Update, com putea alege dintr-o lista de mirror-uri pe cea mai apropiata de noi si vom avea optiuni cu privire la modul de instalare a pachetelor sau ce pachete vrem sa instalam.

Configurare Useri

Administrare utilizatori in YAST2

YAST2 ne ofera si posibilitatea administrarii userilor. Meniul de configurare este cat se poate de simplu, avand la dispozitie aceeasi usurinta in adaugarea de useri, modul de cripare a parolei, sau optiuni cu privire la marimea parolei, data cand expira, daca un cont anume are auto-login fata de celelalte, unde se va afla directorul de home al userului, etc.

La terminarea acestor ultimi pasi, vom trece printr-un Clean Up ( inregistrarea configurarilor depuse, plus o curatenie a fisierelor create in acest proces, urmata de documentul "Release Notes" si in final de configuRarea Hardware.