LAMP/Linux/Ce e Linux ?

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
< LAMP‎ | Linux

Istorie

Unix

Pentru a intelege mai bine popularitatea sistemului de operare Linux, trebuie sa ne intoarcem in timp, prin 1970. Pe langa faptul ca odata cu intoarcerea in timp suntem nevoiti sa ne imaginam si calculatoare mari, cum erau pe vremuri, de ocupau pana si un stadion, dar mai rau, fiecare calculator avea sistemul lui de operare. Deasupra la toate, software-ul existent, deservea unui singur scop anume, ceea ce insemna ca un program ce merge pe un calculator, e posibil sa nu mearga pe celalalt.

In 1969 o echipa de la Bell Labs a inceput sa lucreze la o solutie pentru aceste probleme. Solutia lor a venit sub forma a ceea ce noi numim astazi "UNIX". Avantajul principal al UNIX, pe langa faptul ca era scris in C, era acela ca dispunea de un cod reutilizabil, ce avea sa se numeasca kernel, cod ce putea fi adaptat usor pe orice tip de masina.

Faptul ca se putea "recicla" codul, s-a dovedit un lucru foarte important si folositor, mai ales ca in zilele actuale, chiar si Mac/alte sisteme Linux se bazeaza in special pe Unix.

Linus Torvalds, un student la universitatea din Helsinki a considerat ca ar fi o buna idee sa existe o idee gratuita, academica versiune pentru Unix astfel ca a inceput prompt sa codeze.

In 1991, avem prima inregistrare a unei conversatii de-a lui Linus, ce dateaza din 1991 :

From: torvalds@klaava.Helsinki.FI (Linus Benedict Torvalds)
Newsgroups: comp.os.minix
Subject: Gcc-1.40 and a posix-question
Message-ID: <1991Jul3.100050.9886@klaava.Helsinki.FI>
Date: 3 Jul 91 10:00:50 GMT
Hello netlanders,
Due to a project I'm working on (in minix), I'm interested in the posix
standard definition. Could somebody please point me to a (preferably)
machine-readable format of the latest posix rules? Ftp-sites would be
nice.

Putem afirma astfel ca a fost de la inceput ideea lui Linus Torvalds de a crea un sistem, compatibil cu vechiul Unix.

La 2 ani dupa post-ul lui Linus, numaram 129.000 de utilizatori online. Proiectul, bazat in primul rand pe hobby-isti crescuse pe standardul Posix.

Majoritatea speculeaza asupra faptului ca Linus s-a gandit sa realizeze un S.O. care sa mearga pe sisteme mai inexpensive, in ciuda fratelui sau mai mare, Unix care cerea sisteme mult prea performante pentru buzunarul omului de rand.

In zilele noastre, Linux a ajuns si pe piata "desktop-urilor" facand concurenta unor sisteme deja existente precum Microsoft Windows sau Mac. Pe langa aplicatiile de tip "office" sau "network" - Linux este recunoscut si pe piata de servere, ca fiind un OS stabil, configurabil, oferind servicii de baza de date, file server, firewall, proxy - toate sub insigna Open Source.

Linux e dificil ? 

Asta depinde doar de persoana cu care vorbesti. Utilizatori experimentati UNIX or sa zica NU, deoarece Linux este un sistem perfect pentru power-useri si programatori, deoarece a fost si este intretinut de astfel de oameni.

Orice si-ar dori un bun programator exista aici, de la librarii la compilatoare sau unelte de development si debugging. Aceste pachete vin cu orice sistem standard Linux. Compilator C este inclus gratuit, iar toata documentatia si toate manualele sunt incluse acolo.

In primele zile ale existentei sale, necesitatea de a fi un expert era o cerere pentru a incepe "joaca" cu acest sistem. Cei ce practicau in vremea aceea Linux, se simteau mai bine fata de restul populatiei aflata pe alte platforme, in special cea de la Microsoft.

De curand, companii precum RedHat, SuSE sau Mandrake au aparut cu pachete de Linux customizate pentru consum in masa. Ei au integrat o suita de GUI-uri facute de comunitate, pentru a usura managementul de programe si servicii.

Datorita structurii sale nu e neaparat necesar ca utilizatorul sa cunoasca intreg sistemul inauntru si in afara. Utilizatorul poate sa creasca odata cu sistemul. Deci, putem afirma faptul ca de acum sistemul este mai usor de folosit la nivel de interfata, iar in cazuri extreme se poate patrunde si in adancurile sistemului pentru modificari in caz de nevoie.

Programatorii incearca sa aduca cele mai frumoase desktop-uri, sa imbunatateasca serviciile actuale si sa dea acea atmosfera deja cunoscuta a platformelor MS Windows is MacIntosh.

Linux are viitor ?

Ideea din spatele conceptului de Open Source este aceea ca in cazul in care mai multi programatori vad, editeaza, analizeaza codul, atunci codul in sine se maturizeaza. Oamenii pot sa-l adapteze, sa-l testeze, sa-l repare unde e nevoie sau sa-i aduca imbunatatiri la nivel general sau concret. Astfel, programul devine mai flexibil, de o calitate mai buna si in general cu mai putine resurse la nivel hardware.

Initiativa Open Source, a inceput sa-si arate adevarata valoara "lumii comerciale", iar companiile incep sa-si dea seama de cat de serioasa e treaba. Din moment ce o gramadă de academicieni sau tehnicieni au fost convinsi de 20 de ani de zile ca aceasta e calea cea mai buna, vendori comerciali nu sunt usor de convins.

10 ani de experienta la discretia ta

Linux este, din prima mana cea mai cunoscuta initiativa Open-Source. Datorita acestui lucru, se poate afirma, ca la baza intregului sistem, stau 10 ani de experienta a milioane de oameni care au contribuit sistemului. In programarea Linux, reteaua si serviciile aferente ei au fost primele probleme impuse de catre sistem. Ele au fost tratate in primele zile ale existentei sistemului de operare. Ultima bariera a programatorilor a fost implementarea de software Office ( in special OpenOffice. Utilizatorilor Linux nu le place sa admita ca Microsoft domina piata pe majoritatea domeniilor de office.

Trecand peste faptul ca Linux a deservit si in creearea unor filme precum "Titanic" sau "Shrek", el are multiple alte utilizari in viata de zi cu zi, sau un bussiness.

Cand vorbim de cei 10 ani de experienta, vorbim si de cele mai bune solutii in materie de servere. Cel mai cunoscut server WWW ( Web ) sub Linux, este Apache, momentan la versiunea 2.x. Cunoscut si ca "A PAtCHy server", datorita diferitelor fisiere de patch gasite pe site-ul oficial, Apache se bucura de o modularizare tipic Unix. Numele serverului a fost stabilit pana la urma Apache, dupa tribul american cunoscut pentru manevrele sale razboinice avansate si induranta. Intotdeauna Apache s-a aratat mai bun decat alte servere, atat in performanta, stabilitate sau gramada de module ce stateau la dispozitia utilizatorului.