Manual implementare custodie comună/Reinstaurarea autorității părintești

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Reinstaurarea autorității părintești este posibilă pentru părinții care au pierdut exercițiul unor drepturi părintești, dacă condițiile care au dus la pierderea autorității părintești s-au schimbat. Acesta este un caz care e de deosebit interes mai ales în cazul părinților care, anterior intrării în vigoare a noului Cod Civil, au pierdut custodia copiilor printr-o sentință definitivă și irevocabilă. Conform legii cauzele cu minori nu sunt definitive niciodată și, la schimbarea conjuncturii, oricare dintre părinți poate cere rejudecarea. Trecerea de la vechiul Cod Civil la noul Cod Civil reprezintă o schimbare majoră de conjunctură care motivează o astfel de acțiune de “reinstaurare” a autorității parentale comune.

Conform art Art. 397 CC "După divorț, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinți, afară de cazul în care instanța decide altfel." Din formularea articolului rezultă că autoritatea părintească revine în comun cata vreme nicio instanță nu a decis altceva.

Deschiderea unui proces pentru stabilirea modalității de exercitare a autorității părintești se impune doar atunci când unul dintre părinți se opune. Opunându-se acel părinte încalcă un drept fundamental al copilului acela de a fi crescut și educat de ambii părinti. Un asemenea părinte nu poate fi considerat un părinte responsabil indiferent cat de bine și-ar creste copilul. Efectele negative se vor vedea pe termen lung chiar dacă pe termen scurt pare ca, copilul este bine crescut.

Ca sa se justifice o ordonanță prezidențială pentru stabilirea autorității părintești comune, trebuie ca , cumulativ, celalalt părinte sa se opună, și , să existe pe rol un dosar de fond pentru stabilirea autorității părintești comune.

Deci ordinea corectă a întrebărilor ar fi:

  1. Este cineva care a discutat cu celalalt părinte și a încercat sa stabilească în comun acord modalitatea de exercitare a autorității părintești comune?
  2. Este cineva care după ce a încercat punctul 1) a deschis proces de fond pentru stabilirea autorității părintești comune?
  3. Este cineva care după deschiderea procesului de fond a deschis ordonanță prezidențiala pentru stabilirea modalității de exercitare a autorității părintești comune până la rămânerea definitivă și irevocabilă a procesului de fond?

Pentru detalii cu privire la modul de implementare consultați Art. 512 din Iurispedia.