Manual implementare custodie comună/Transferul și returnarea copiilor

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Definiție[modificare]

Transferul copiilor reprezintă operațiunea prin care atribuțiunile și responsabiulitatea îngrijirii copilului este pasată de la un părinte la altul în contextul exercitării programului de legături personale de către părintele 2.

Situația de curentă[modificare]

Istoric vorbind, în contextul custodiei unice, responsabilitatea transferului copilului revenea exclusiv părintelui 2. Acesta era cel obligat să preia copilul de la domiciliul părintelui 1 (sau de la unitatea școlară, etc.) cu obligativitatea de a returna copilul la domiciliul părintelui 1 (sau de la unitatea școlară, etc.)

Probleme generate[modificare]

Se creează o inegalitate între cei doi părinți carea este percepută ca atare și de către copiii, inegalitate care creează modele greșite cu privire la rolulul, responsabilitățile fiecăruia dintre părinși ceea ce poate să le afecteze viața adultă.

Propunere[modificare]

Pentru corectarea acestei inegalități între părinți, dacă părinții nu se înțeleg altfel, este de așteptat ca responsabilitatea pentru transferul copiilor să fie împărțită. Modelul propus este următorul:

  • părintele nerezident să fie cel care, în mod direct sau printr-o persoană desemnată, să preia copilul de la domiciliul părintelui rezident (sau de la școală, grădiniță, etc.) la începerea programului de legături personale care implică cel puțin o noapte petrecută la domiciliul său.
  • părintele rezident să fie cel care direct sau printr-o persoană desemnată să preia copilul de la domiciliul părintelui rezident la încheierea programului de legături personale enunțat mai sus.

Feedback[modificare]

  • Idée utila de altfel … mai ales in contextul custodiei comune ar trebui ca mama sa aduca copiii la tata iar tatal sa aduca copiii la mama ... astfel s-ar pastra echitatea (ambii parinti ar fi implicati in aceste activitati de trasnfer si presiunea nu s-ar pune doar pe unul dintre parinti care trebuie sa strabata tot orasul (vezi un Bucuresti aglomerat) atat atunci cand ia copii cat si atunci cand returneaza copiii la domiciliul mamei ... o sa incerc sa o introduc in manualul de implementare al custodiei comnune ...
  • O problema de sistem pe care inca nu o vad rezolvata este ca mama ar trebui sa aiba obligatii in legatura cu tatal si copilul. Copilul pierde un element esential din viata: legatura deplina cu tatal sau. Iar mama nu are nici o obligatie! Ea are obligatia sa-i dea sa manance, sa-l duca la scoala si la medic, etc., dar, in legatura cu vizitarea, ea trebuei doar "sa permita". Iar daca copilul stramba din nas (asa cum e invatat), asta e... Mama nu are nici o obligatie. Nu e sanctionata. Un asemenea copil creste cu mari traume. Un prim pas ar fi obligarea mamei de A ADUCE copilul la domiciliul tatalui, chiar pe cheltuiala lui. Acest gest ar avea un efect educativ imens atat asupra copilului cat si a mamei