Manual implementare custodie unică/Programul în timpul vacanțelor

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

În măsura în care nu există probe sau suspiciuni precum că părintele-doi ar abuza, neglija sau maltrata copiii, nu există nici un motiv pentru care părintele-doi copiii să nu poată prelua copiii la domiciliul său anumite perioade de timp. Pentru detalii cu privire la perioadele recomandate pentru păstrarea legăturilor personale vă rugăm verificați și capitolul Calendar.

Structura anului de învățământ[modificare]

Structura anului de învățământ cuprinde perioada în care se desfășoară cursuri, fragmentată de existența următoarelor vacanțe școlare:

  • vacanța de vară (se aplică tuturor copiilor, durează aproximativ 13 săptămâni)
  • vacanța toamnă (această vacanță se aplică doar copiilor înscriși în învățământul preșcolar și învățământul primar, durează 1 săptămână)
  • vacanța de iarnă care include Revelionul și Crăciunul (se aplică tuturor copiilor, durează 2 săptămâni)
  • vacanța intrasemestrială (se aplică tuturor copiilor, durează 1 săptămână)
  • vacanța de primăvară care implică Paștele (se aplică tuturor copiilor, durează 1 săptămână))

Pentru a da posibilitate uniformizării cât mai mari a programelor de legături personale cu minorii și ținând cont că toți copiii, chiar dacă la momentul pronunțării sentinței de încredințare nu sunt înscriși în vreo formă de învățământ, în timp ajung să frecventeze astfel de cursuri, recomandarea noastră este de considera pentru toți minorii existența vacanțelor școlare pe modelul de mai sus, datele exacte ale vacanțelor fiind decise de către Ministerul Educației și Cercetării din România prin ordinele pe care le emite an de an. Informații exacte despre durată se pot regăsi aici.

Recomandările noastre[modificare]

Propunerea autorilor este de a se structura timpul pe care minorul îl petrece împreună cu fiecare dintre copii într-un mode egal, respectiv jumătate din vacanțele mai mari de 2 săptămâni și, alternativ petrecerea celorlalte vacanțe de 1 săptămână. Aceasta va permite, fapt care permite ca minorii să aibă suficiente ocazii de a interacționa atât cu părintele necustodian cât și cu familia extinsă din partea acestuia. O justificare foarte pertinentă a fost de altfel oferită de Judecătoria Sector 5 care reține prin sentința 3268 din 10 aprilie 2010 [1]"posibilitatea dată pârâtului reclamant de a ține minorii în domiciliul său peste noapte la sfârșit de saptămâna, precum și petrecerea unei parti din vacanțe alături de tată nu sunt de natură a afecta dezvoltarea copiilor, ci au doar menirea de a consolida relatia dintre părinte și copii și de a permite minorilor să se atașeze în egală măsură de ambii părinți".

Exemplu de frazare[modificare]

Propunem instanțelor standardizarea textului cu privire la petrecerea vacanțelor școlare astfel:

Frazare corectă

"Încuviințează părintelui necustodian să aibă legături personale cu minorii la domiciliul său, fără a fi necesară prezența părintelui custodian, după urmatorul program: o săptamână în vacanța de iarnă, alternativ de Crăcin sau de Revelion; o săptămână cu ocazia vacanței intersemestriale din luna februarie, o dată la doi ani, o săptamână în vacanța de Paște, o dată la doi ani; o săptamână în vacanța de toamnă, o dată la doi ani și respectiv jumătate din vacanța de vară. Alternarea acestor perioade de timp pe care minorul le va petrece în grija exclusivă a părintelui necustodian se va face prin întelegere amiabilă între părți iar dacă acestea nu se înțeleg părintele necustodian va petrece cu minorul, în anii pari, următoarele perioade de timp: prima săptămână din vacanța de iarnă, vacanța de primăvară și a doua jumătate din vacanța de vară iar în anii impari: a doua săptămână din vacanța de iarnă, vacanța intersemestrială, vacanța de toamnă și respectiv prima jumătate din vacanța de vară.".

Referințe[modificare]

  1. Sentinţa civilă nr. 3268 dată de către Judecătoria Sector 5 Bucureşti la data de 10 aprilie 2009 se poate consulta aici