Manualul de audiere a copilului implicat în divorț
<< Mergi la Proiecte Custodie Minori | Raftul cu cărțile de drept | Raftul cu cărțile de psihologie
ARPCC își propune să creeze împreună cu specialiștii în domeniu o metodologie de audiere a minorului implicat în divorț. Practica audierii minorilor în cazul unui divorț variază semnificativ de la o instanță la alta și de la un judecător la altul, în majoritatea cazurilor, mai ales pentru copiii cu vârstele între 10 și 13 ani (neasistați de psiholog), fiind doar formală sau foarte traumatizantă (copilului i se pune o singură întrebare, directă de tipul: "cu cine vrei să stai? cu mama sau cu tatăl tău?".
În acest sens ne dorim să conlucrăm cu organizațiile care au experiență în domeniu (Alternative Sociale, UNICEF, etc.) și cu organismele de reglementare (CSM, MMFPS-DGPC) pentru a stabili mai detaliat acest set de practici corecte și, mai ales, pentru a îl populariza cu specialiștii implicați (judecători, grefieri, psihologi).
Interesant în acest sens este manualul creat de către organizația Alternative Sociale (pentru viitor vom încerca să prezentăm doar o selecție cu capitolele relevante în acest caz):
- Varianta în engleza: http://www.unicef.org/romania/AAS_2011_Interviewing_children_throughout_legal_proceedings.pdf
- Varianta în română: http://www.unicef.ro/publicatii/protectia-copilului/ghid-de-audiere-a-copilului-in-proceduri-judiciare.html
Probleme actuale în modul de audiere al minorului
[modificare]- Opinia ARPCC
- Legislație incidentă
- Decizia 82/2003 a Curții Constituționale a României
- Exemple
- Interviu ARPCC și CRJ referitor la procedura audierii copilului
- Metodologie audiere minor (strainatate) FR | [EN]
- exemplu aduiere minor in SUA aici
De asemenea sunt interesante:
[modificare]- Abordarea sistemică în evaluările pentru stabilirea custodiei (George Visu-Petra și Camelia Anca Borlean, psihologi la Curțile de apel din Cluj și respectiv Oradea)
- Referirile la modul corect de audiere al minorilor cuprinse în documentul numit ANALIZĂ PRIVIND SISTEMUL DE JUSTIȚIE PENTRU COPII DIN ROMÂNIA care poate fi consultat aici (vom oferi în viitor o selecție a paginilor relevante, 70-99 [ngo327])
- Tot interesantă este compilația de texte legale realizată de către Directoratul General cu privire la Drepturile Omului și la Justiție al Comisiei Europene în mai 2009.
- Audierea copilului alienat parental
- De ce mint copiii (Depozițiile copiilor în sălile de judecată: criza abuzului sexual)
- Opinii specialiști privitoare la procedurile de audiere a minorului (extras din manualul editat de Alternative Sociale)
- Lista tuturor articolelor și cărților din biblioteca ARPCC pe tema audierii minorilor