Sari la conținut

Manualul părintelui divorțat/Înregistrarea depozițiilor martorilor

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Care este problema

[modificare]
  • În mod normal depozițiile martorilor sunt înregistrate de către grefier. Acesta menționează ceea ce spune în limbaj protocolar juridic judecătorul de ședință. În realitate de fapt se întâmplă ca de foarte multe ori judecătorul să nu realizeze importanța anumitor spuse ale martorilor sau părților iar acestea să nu fie astfel menționate de judecător și pe cale de concecință nici să nu fie capturate de către grefier. De asemenea, când răspunsul părții adverse este mai amplu judecătorul, care trebuie să scrie de mână pe formularul înmânat de partea adversă răspunsul, de cele mai mult eori "sintetizează" acest răspuns și din nou se pot pierde "nuanțe" importante.
  • De asemenea există nu puține cazuri în care judecătorul sau judecătoarea are pe parcursul ședinței de judecată un comportament fățiș discriminatoriu la adresa părintelui de sex masculin

Ce se poate face

[modificare]
  • În primul rând în cadrul ședinței de judecată avocatul poate cere consemnarea unor aspecte pe care judecătorul se prea poate să le fi omis. Cu toate acestea, nu este suficient. De foarte multe ori, datortiă rapidității cu care decurge declarația și a stării tensionate în care aceasta se desfășoară ședința, chiar și avocatul nostru se poate să nu sesizeze importanța unui aspect neconsemnat de către judecător.
  • Tăticul divorțat trebuie să știe că are dreptul de a cere înregistrarea depozițiior martorilor pentru a putea apoi confrunta, post factum, ceea ce au spus martorii sau ceea ce a spus partea adversă cu ceea ce este menționat în declarația scrisă și semnată de aceștia. Dacă se constată diferențe semnificative se poate cere în ședința următoare îndreptarea erorii materiale conținute de către neconsemnarea acestor aspecte.

Avantajele înregistrării ședințelor de judecată

[modificare]
  • În general, deoarece justiția română este favorabilă mamei în încredințările de minori judecătorii vor încerca (voit sau inconștient) să omită din faptele declarate de către martori sau din răspunsurile mamei informații care ar putea apoi "să creeze probleme" în modul a justifica de ce încredințarea minorilor se face către părintele de sex feminin (au fost cazuri, nu puține, în care mărturii valide despre violențe asupra minorilor sau comportament neglijent au fost minimizate de către judecătoare încă din faza redactării declarației martorilor, pentru a nu pune apoi în dificultate pe judecător în a argumenta de ce este în interesul superior al copiilor să fie încredințați unei mame bătăușe sau neglijente)
  • De asemenea există nu puține cazuri în care judecătorul are un comportament nedemn în sala de judcată sau profund discriminatoriu la adresa justițiabilului de sex masculin (prin remarcile pe care le face în timpul ședințelor de judecată.
[modificare]
  • Hotărîrea 277 a CSM din anul 2006 (de poate downloada de aici sau de aici spune:
    • Filmarea și fotografierea în sălile de judecată se vor face numai cu acordul președintelui de complet și al părților.
    • Este exclusă înregistrarea audio sau video în ședințele care nu au caracter public, fie ca urmare a aplicării dispozițiilor prevăzute în legi speciale cu privire la caracterul ședinței, fie ca urmare a deciziei instanței de judecată luată conform art. 290 C.pr.pen.
    • Inregistrarea audio în sala de judecatǎ este permisǎ când ședința de judecatǎ are caracter public
  • Răspunsul Ministerului Justiției, se poate descărca de aici [1]
  • Principiul că "ceea ce nu e interzis inseamna ca e permis"

Notă

[modificare]
Puteți contribui și dvs. la acest articol oferind legături către articole web interesante (în limba română și în limba engleză) sau scriind text de calitate într-o manieră enciclopedică. Fiți nu doar beneficiar al muncii altora ci și contribuitor la societatea în care trăiți.

Referințe

[modificare]
  1. Extras din MJLC răspunsul primit de autor de la Serviciul relatii cu publicul [1] pe data de 20 octombrie 2010 la ora 2:38 PM: "(1) Conform art. 13 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, "Sedinţele de judecată se înregistrează prin mijloace tehnice video sau audio ori se consemnează prin stenografiere. Înregistrarile sau stenogramele se transcriu de îndată. (2) Grefierul sau specialistul în stenografie consemneaza toate afirmaţiile, întrebările şi susţinerile celor prezenţi, inclusiv ale preşedintelui completului de judecată. (3) La cerere, părţile pot primi o copie a transcrierii înregistrărilor, stenogramelor sau notelor grefierului."