Wikijunior:Elementele/Aluminiu

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Al-TableImage
Aluminiu: Simbol în Tabelul Periodic

Aluminiu este un metal care este cunoscut pentru rezistența la coroziune și greutatea redusă a lui. Aluminiul este utilizat în multe domenii pentru a fabrica o gamă largă de produse și este foarte important pentru economia mondială. Format:Clar

Cum arată, cum se simte, ce gust și miros are?[modificare]

O piesă metalică din aluminiu.

Aluminiul este un metal moale, ușor, care are, de obicei, un aspect argintiu mat. Acest aspect mat este cauzat de un strat subțire de oxid care se formează rapid atunci când metalul este expus la aer. Fără acest strat de oxid, aluminiu are un aspect argintiu strălucitor și clar.

Cum a fost descoperit?[modificare]

Friedrich Wöhler este creditat că a obținut aluminiu în 1827, prin amestecarea de aluminiu anhidră cu potasiu. Metalul, cu toate acestea, cu adevărat, a fost produs pentru prima dată cu doi ani mai devreme -, dar într-o formă impură - de fizicianul și chimistul danez Hans Christian Ørsted. De aceea, Ørsted poate fi, de asemenea, enumerat ca descoperitorul metalului.

De unde i-a venit numele?[modificare]

În 1807, Sir Humphrey Davy a făcut încercarea de a izola de aluminiu de la un mineral numit alumină . El a numit primul metal alumium , dar a decis să-l numesc aluminiu în 1812.


Știați că?

  • Reciclarea aluminiului necesită de douăzeci de ori mai multă energie ca producerea de aluminiu din minereu brut.
  • Aluminiul este cel mai frecvent de metal în scoarța terestră.
  • Aluminiu și aluminu sunt două nume diferite pentru acest metal.

Unde este găsit?[modificare]

Aluminiul este metalul cel mai abundent în scoarța terestră, și al treilea cel mai abundent element în general, după oxigen și siliciu. Dar nu este găsit liber în natură. Procedeul Bayer este utilizat pentru a rafina aluminiu din bauxită (oxid de aluminiu,) un minereu de aluminiu.

Care sunt utilizările sale?[modificare]

147000 de livre de aluminiu sunt folosite în construirea unui singur avion Boeing 747.

[[Image: Air.france.b747.2003.750pix.jpg | thumb | left | 300px | 147000 de lire sterline de aluminiu sunt folosite în construirea unui singur avion Boeing 747].] Aluminiu are multe utilizări. Este ușor și puternic. Aluminiu ne ajută să ne deplasăm din loc în loc, deoarece el este o parte din mașini, camioane, avioane, biciclete, rachete, și altele.

In fiecare dimineață te trezești și te uiți in oglindă, un suport reflexiv care este probabil facut din aluminiu. Oalele si tigăile de familie se utilizează pentru a găti cina se pot face din aluminiu. Ustensilele cu care mâncați cina ar putea fi făcute din aluminiu, impreuna cu folia de aluminiu de bucătarie folosit pentru a strânge resturi de mâncare. Cutii de suc sunt, de asemenea, realizate din aluminiu.

Când aluminiu este combinat cu Fe 2 O 3 în dreaptathe cantitate termit se poate face. Arsuri cu termite foarte rapid și cu căldură extremă. Aluminiul este unul din componentele principale ale combustibilului care propulsează rachetele în spațiu.

Este periculos?[modificare]

Aluminiu nu este periculos. Metalul este protejat de un strat de suprafață de oxid de aluminiu. Această suprafață forme strat dintr-o dată, atunci când metalul este expus la aer, și este foarte stabil. Deci, farfurii, oale, tigăi și pot fi făcute din aluminiu, folie de aluminiu și pot fi folosite pentru ambalarea alimentelor sensibile. Cu toate acestea, alimente acide, cum ar fi tomatele, poate dizolva stratul de oxid de suprafață și o parte din aluminiul dedesubt. Acest lucru nu este periculos și nu compromite puterea obiectului de aluminiu, dar poate duce la gusturile off în produsele alimentare, care este motivul pentru care este, de obicei, nu este recomandat pentru a găti alimente acide in vase de aluminiu.

Referințe[modificare]