Sari la conținut

Wikijunior:Europa/Andorra

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Andorra este o țară mică din sud-vestul Europei, localizată în partea de est a munților Pirinei. Are granițe cu Spania și Franța. Andorra are o suprafață de 466 km², iar capitala sa este Andorra la Vella.

Hartă reprezentând locaţia Andorrei pe harta Europei

Istoria Andorrei[modificare]

După tradiție, Carol cel Mare a acordat populației Andorrei o cartă pentru lupta lor contra maurilor. Suveranitatea teritoriului a trecut la Contele de Urgell și ulterior la episcopul regiunii Urgell. În secolul al XI-lea a izbucnit un conflict între episcop și vecinul său francez de la nord, privind Andorra.

În anul 1278, conflictul a fost rezolvat prin semnarea unui document care recunoștea suveranitatea a două persoane asupra acestui teritoriu: contele de la Foix (al cărui titlu ulterior s-a transferat la șeful statului francez) și episcopul La Seu d'Urgell, din Catalonia. Această hotărâre a stabilit teritoriul principatului și structura sa politică.

Mai târziu, titlul a ajuns la regii Navarei. Când Henric de Navara a devenit regele Henric al IV-lea, în 1607 el a emis un decret prin care declara drept co-prinții principatului Andorra pe șeful statului Francez și pe Episcopul de Urgell.

În perioada 1812–1813, Imperiul Francez și-a anexat Catalonia și a divizat-o în patru departamente. Andorra a fost și ea anexată și integrată în districtul Puigcerdà (departementul Sègre).

În 1933, Franța a ocupat Andorra în urma tulburărilor sociale care au avut loc în ajunul alegerilor. La 12 iulie 1934, un aventurier numit Boris Skossyreff a emis o proclamație la Urgell, declarându-se Boris I, prințul suzeran al Andorrei - și declarând imediat război episcopului de Urgell. La 20 iulie, el a fost arestat de autoritățile spaniole și expulzat din Spania. Din 1936 până în 1940, un detașament francez a staționat în Andorra pentru a contracara urmările războiului civil spaniol și influența Spaniei fasciste.

Abia în anul 1958, Andorra a declarat pace Germaniei, deoarece țara fusese uitată la semnarea Tratatului de la Versailles - rămânând, formal, în stare de război...

Datorită relativei sale izolări, Andorra s-a situat în afara centrului istoriei europene, având doar puține legături cu alte țări în afară de Franța și Spania. Totuși, în ultima vreme, turismul intensiv și dezvoltarea mijloacelor de comunicare și de transport au scos țara din starea de izolare, iar sistemul său politic a fost modernizat în anul 1993, când Andorra a devenit membră a Organizației Națiunilor Unite.

Geografia Andorrei[modificare]

Harta Andorrei

Din cauza poziției sale în munții Pirinei, Andorra constă dintr-un teritoriu muntos, cu o înălțime medie de 1.996 m, cel mai înalt punct fiind Coma Pedrosa cu 2,946 m. Munții sunt despărțiți de o serie de văi prin care curg râuri care se varsă în cursul de apă principal, râul Valira, care părăsește țara înspre Spania (la cel mai jos punct al țării, 870 m). Clima Andorrei este similară cu clima temperată a vecinelor sale, însă altitudinea ridicată a țării cauzează mai multă zăpadă iarna și temperaturi puțin mai joase vara.

Oameni din Andorra[modificare]

Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia are un articol despre:


Principatul Andorra (catalană Principat d'Andorra, franceză Principauté d'Andorre, spaniolă Principado de Andorra) este un principat mic în sud-vestul Europei, situat în munții Pirinei care se învecinează cu Franța și Spania.Acesta este printre cele mai mici națiuni din Europa având o suprafață de 468 km2 (181 sq mi) și o populație estimată la 84,484 în 2008. Capitala este Andorra la Vella. Limba oficială este limba catalană, deși spaniolă, franceză, portugheză sunt de obicei vorbite. Principatul a fost format în 1278, și suveranitatea este împărțită între Franța și episcopul de Urgell, Spania. Este o țară prosperă în principal din cauza industriei turismului, serviciilor sale, cu un procent estimat la 10.2 milioane de vizitatori anual și de asemenea, din cauza statutului său de paradis fiscal. Acesta nu este un membra a Uniunii Europene, dar euro este moneda de nationala. Oamenii din Andorra ocupa locul doi ca speranta de viata - 82 ani.