Sari la conținut

Wikijunior:Europa/Republica Moldova

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Hartă reprezentând locaţia Moldovei pe harta Europei

Moldova (numită de obicei Republica Moldova) este o țară în Europa de sud-est. Capitala sa este Chișinău. Moldova are 4 orașe cu mai mult de 100.000 locuitori: Chișinău, Tiraspol, Tighina și Bălți. Moldova are graniță cu România și cu Ucraina.

Istoria Moldovei[modificare]

Republica Moldova a avut o istorie zbuciumată. La început, cu 2000 de ani în urmă, în ea trăiau tracii, un popor înrudit cu dacii. Mai târziu a devenit țară datorită domnitorilor viteji care s-au luptat pentru eliberarea Moldovei de sub jugul turcesc. În anul 1812, a fost populată de ruși și a fost condusă de gubernatorii ruși. Republica Moldova a luptat în cel de-al doilea război mondial de partea Uniunii Sovietice și a rămas republică sovietică până în anul 1991, când a devenit stat independent.

Geografia Moldovei[modificare]

Republica Moldova nu are ieșire la mare și nici nu are multe lacuri și râuri pe teritoriul său, însă are păduri întinse și umbroase, care au fost descrise în Descrierea Moldovei, o lucrare a lui Dimitrie Cantemir, cândva domn al Țării Moldovei. Ele se întâlnesc mai des în centrul țării, iar la sud se află stepa Bugeacului. În păduri, dar și în stepe, viețuiesc multe animăluțe și păsărele, însă unele din ele au fost vânate prea mult de vânătorii răufăcători și au dispărut sau sunt foarte puține, adică se află pe cale de dispariție.

În Republica Moldova nu sunt munți, însă există dealuri destul de abrupte, cel mai înalt se află lângă localitatea Bălănești și măsoară 429 metri în înălțime. La sud Moldova este scăldată pe o distanță mică de apele Dunării.

Oameni din Moldova[modificare]

În Moldova s-au născut și au triăt oameni importanți ca:

În Republica Moldova sunt mulți oameni care iubesc muzica. Iată unii dintre ei:

Wikipedia
Wikipedia
Wikipedia are un articol despre: