Sari la conținut

Wikimanuale:Întrebări frecvente

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Această pagină listează câteva dintre întrebările frecvente pe care le pun utilizatorii începători. Pentru detalii vă invităm să urmaţi legăturile indicate în răspunsuri sau să consultaţi pagina de ajutor. Dacă doriţi să adresaţi o întrebare care nu-şi găseşte răspunsul aici o puteţi face la Cafenea.

Oricine poate să modifice orice articol? Nu e riscant?[modificare]

Prin natura sa Wikibooks este un proiect de colaborare, de aceea i se permite oricui să editeze articolele. În plus, cu cât un articol este editat de mai multe ori şi de mai mulţi utilizatori cu atât devine mai bun, cel puţin teoretic. Astfel, articolele cele mai reuşite sunt adesea rezultatul muncii foarte multor contribuitori. Riscul ca un articol să fie modificat din rea-voinţă există, dar asemenea modificări sunt în general depistate foarte rapid (între câteva minute şi câteva ore) de către utilizatori vigilenţi şi articolele afectate sunt readuse la forma dinaintea vandalizării.

Pot prelua articole de la Wikibooks în alte limbi?[modificare]

Da, nu este nici o problemă de drepturi de autor, pentru că toate articolele din Wikibooks sunt disponibile sub licenţa liberă GNU FDL. Traducerea articolelor din alte Wikipedii este o metodă practică de a dezvolta proiectul în limba română. Totuşi recomandăm să traduceţi din celelalte Wikibooks numai articole din domeniile în care vă pricepeţi, pentru a vă putea asigura că informaţiile preluate sunt corecte. Atenţie şi la calitatea traducerii.

Articolele din celelalte Wikibooks nu pot să fie însă considerate bibliografie, pentru că nu reprezintă surse de încredere, ci doar sprijin în organizarea şi redactarea unui material a cărui corectitudine poate fi verificată în mod independent din alte surse.

Cum scriu cu diacritice, fără coduri HTML precum â sau ă?[modificare]

Trebuie să folosiţi un browser modern (Internet Explorer 5.5+, Firefox, Mozilla, Opera ş.a.) şi să aveţi tastatura setată în limba română. Dacă folosiţi sistemul de operare Windows, nu uitaţi că trebuie mai întâi să instalaţi Central European locales şi abia pe urmă puteţi instala driver-ul de tastatură românească. Vedeţi şi întrebarea următoare.

Nu îmi place configuraţia tastaturii româneşti în Windows. Există vreo variantă mai comodă?[modificare]

În sistemul de operare Windows XP sau mai nou, dacă nu vă este la îndemână configuraţia standard a tastaturii româneşti, puteţi încerca să folosiţi una din variantele:

Cum aflu ce trebuie să scriu ca să formatez textele în Wikibooks?[modificare]

Vedeţi Wikibooks:Cum modific o pagină.

Vreau să contribui. De unde încep?[modificare]

Vedeţi Wikibooks:Bun venit.

Care sunt textele speciale de tip {{CURRENTYEAR}} pe care le pot folosi?[modificare]

Listele complete sunt disponibile în engleză la Wikimedia Meta:

Cum mă semnez uşor?[modificare]

În mod obişnuit, în paginile de discuţii (nu şi în articole!) semnătura se scrie ca două cratime şi patru tilde, astfel:

--~~~~

Cratimele au numai un rol estetic, de separator. Cele patru tilde generează semnătura (cu legătură către propria pagină de utilizator) şi data şi ora curentă.

În cazuri speciale puteţi genera doar semnătura scriind trei tilde (~~~) şi doar data şi ora curentă scriind cinci tilde (~~~~~).

Vreau să modific un text, dar în locul lui găsesc ceva de forma {{text arbitrar}}[modificare]

Acestea sunt ceea ce numim formate. O serie de exemple găsiţi la pagina Wikibooks:Formate utile. Pentru a modifica textul sau aspectul acestor formate derulaţi pagina până sub fereastra de editare, unde veţi găsi o listă cu formatele folosite în pagina respectivă. Urmaţi legătura spre formatul în cauză şi îl veţi putea modifica.