Wikimanuale:Bun venit

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Bine aţi venit la Wikimanuale! Această pagină se adresează utilizatorilor noi care încă nu ştiu ce este Wikimanuale şi nu cunosc modul nostru de lucru. În cele ce urmează vor fi discutate pe scurt aspectele esenţiale ale proiectului, cu trimiteri către alte pagini care prezintă chestiunile în detaliu. Pentru a ajunge la acele pagini apăsaţi pe legăturile albastre.

Pe orice pagină de la Wikimanuale, în colţul stânga-sus, vă stau la dispoziţie legăturile Ajutor şi Portalul comunităţii unde se găsesc numeroase îndrumare, manuale, recomandări şi regulamente.

Dacă informaţiile disponibile nu sunt suficiente, puteţi să-i întrebaţi pe ceilalţi utilizatori, fie în paginile lor de discuţii, fie la următoarele pagini:

 • Cafenea: locul unde se poate discuta orice, chiar fără legătură cu Wikimanuale.
 • Unde întreb: pentru chestiuni legate strict de acest proiect.

Consultaţi de asemenea şi pagina Nereguli pentru a afla cum trebuie procedat în cazul constatării unor nereguli.

Ce este Wikimanuale?[modificare]

Wikimanuale este un proiect de colaborare prin care ne-am propus să creăm o colecţie de manuale libere, cât mai complete şi mai obiective. Citiţi articolul „Wikimanuale” pentru detalii. Esenţa proiectului este natura sa comunitară; nu există aproape nici un fel de ierarhizare a utilizatorilor; orice persoană care vizitează Wikimanuale poate edita aproape orice pagină, chiar fără să fie utilizator înregistrat. Oriunde vedeţi o legătură Modifică pagina în susul unei pagini sau la începutul unei secţiuni o puteţi apăsa pentru a edita conţinutul. Chiar şi acum, chiar şi această pagină! Puteţi de asemenea crea pagini noi (dacă sunteţi utilizator înregistrat) şi să scrieţi despre absolut orice subiect enciclopedic care vă interesează.

Nu există domenii la care să avem prea mulţi contribuitori, deci orice mână de ajutor este binevenită.

Cine contribuie?[modificare]

Oricine este liber să participe. Nu este nevoie decât de acces la internet şi dorinţa de a participa la scrierea unui manual. Desigur, este de preferat ca editorii să se priceapă suficient de bine la subiectul articolelor pe care le scriu şi să le poată redacta într-o limbă română corectă. De asemenea trebuie precizat că editările răuvoitoare sau evident greşite sunt anulate imediat.

Cum contribui?[modificare]

Pentru a începe să contribuiţi vă recomandăm să citiţi mai întâi câteva pagini sau măcar să treceţi rapid prin ele pentru a vă face o idee despre stilul obişnuit în care scriem şi posibilităţile disponibile. Puteţi începe de exemplu cu paginile pe care noi le considerăm de bună calitate, disponibile la Manuale de calitate. De asemenea, consultaţi pagina Cum scriu un manual.

Pentru detalii tehnice despre cum puteţi contribui iată mai jos câteva pagini utile. Toate paginile de explicaţii pot fi găsite pornind de la legăturile Ajutor şi Portalul comunităţii. Iată câteva dintre ele:

Nu vă faceţi griji dacă faceţi greşeli la început, veţi deprinde stilul în timp, vi se vor face observaţii şi corecturi pe texte şi în final veţi ajunge să vă corectaţi retroactiv textele când vă veţi forma un stil şi vi-l veţi exersa suficient.

Vreau să contribui, cu ce încep?[modificare]

În primul rând vă recomandăm să aveţi un cont de utilizator. Este foarte simplu să vă înregistraţi, nu vă costă nimic şi nu vi se cer date personale (nici măcar adresa de e-mail nu este obligatorie). Un cont vă oferă multe avantaje, uşurându-vă lucrul la Wikimanuale. Pentru detalii citiţi paginile: Cum mă înregistrez şi De ce să mă înregistrez. După aceasta vă invităm să vă înscrieţi în lista participanţilor şi să vă luaţi un autointerviu.

Indiferent dacă vă înregistraţi sau nu, iată câteva moduri în care puteţi participa la proiect:

 • Căutaţi articole la al căror subiect vă pricepeţi şi verificaţi dacă sunt cuprinzătoare şi redactate corect. Modificaţi acolo unde se poate îmbunătăţi exprimarea şi adăugaţi datele pe care le consideraţi necesare pentru acoperirea subiectului.
 • Căutaţi articolele „ciot” (foarte scurte) şi dezvoltaţi-le.
 • Dacă înţelegeţi foarte bine o limbă străină, puteţi traduce în limba română articole din proiectele Wikimanuale în alte limbi. În special Wikimanuale în limba engleză este foarte dezvoltată, dar şi cele în alte limbi, mai ales în articole care se referă la cultura ţărilor respective. De asemenea, căutaţi la Wikimanuale în limba română acele articole care conţin fragmente în limbi străine şi traduceţi-le în limba română.
 • Uitaţi-vă şi la lista de pagini dorite.

Regulamente şi îndrumare[modificare]

Pentru bunul mers al proiectului a fost necesară precizarea unui set de reguli pe care toţi utilizatorii sunt obligaţi să le respecte. Ele se referă la conţinutul articolelor şi la comportamentul utilizatorilor. De asemenea, există şi îndrumare care, chiar dacă nu sunt literă de lege, se recomandă a fi urmate.

Politica Wikimanuale (reguli obligatorii)[modificare]

 • Politica oficială: generalităţi despre regulamente.
 • Punctul de vedere neutru: un concept fundamental, care precizează că orice articol din Wikimanuale trebuie să includă toate punctele de vedere referitoare la subiectul respectiv. Acest lucru este important mai ales acolo unde există diferenţe de opinie chiar şi între specialişti.
 • Fără cercetare originală: în articolele din Wikimanuale scriem numai informaţii care au fost deja publicate în cărţi, enciclopedii, monografii, reviste de specialitate sau alte surse de încredere. Nu ne exprimăm opiniile, teoriile, comentariile, impresiile personale şi nu inventăm concepte noi sau termeni care nu există încă în limba română.
 • Verificabilitate: toate informaţiile din articole trebuie să poată fi verificate prin trimitere la publicaţii. Această regulă se înrudeşte cu obligaţia de a cita sursele acelor informaţii.
 • Drepturi de autor: Wikimanuale trebuie să rămână în limitele legii. Nici un material introdus în articole nu poate să violeze legea drepturilor de autor. Aceasta se aplică la imagini, fragmente de text, fişiere multimedia. Atenţie: majoritatea materialelor disponibile pe internet sunt protejate de drepturile de autor, explicite (de genul "©2006 Google") sau implicite (atunci când nu se precizează nimic).

Îndrumare[modificare]

Legal[modificare]

Din punct de vedere legal, activitatea la Wikimanuale este reglementată de prevederile din următoarele pagini: