Wikimanuale:Drepturi de autor

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Această pagină conţine reguli care fac parte din politica oficială a proiectului Wikibooks.
Respectarea lor se impune în toate situaţiile.
Înainte de a modifica această pagină asiguraţi-vă prin discuţii cu ceilalţi utilizatori că aveţi consensul comunităţii.
Politica oficială Wikimanuale
Standardele articolelor
Punct de vedere neutru
Include doar informaţii verificabile
Fără cercetare originală
Citarea surselor
Ce este Wikimanuale
Colaborarea dintre utilizatori
Buna credinţă
Fii civilizat şi Wikiquette
Fără atacuri personale
Rezolvarea disputelor
Regula celor 3 reveniri
Blocarea utilizatorilor

Drepturile de autor sunt drepturi intelectuale pe care autorii le deţin asupra creaţiilor lor, acestea putând fi, de exemplu, melodii, cărţi, picturi, fotografii etc. Legea dreptului de autor: 8/1996, a fost modificată şi completată ulterior.

Respectarea drepturilor de autor la Wikibooks se impune tuturor cu maximă stricteţe. Soarta întregului proiect poate să depindă de modul în care utilizatorii înţeleg să respecte legea. Utilizatorii care încalcă această politică în mod repetat vor fi blocaţi.

Condiţii[modificare]

Articolele Wikibooks pot conţine fragmente de text, imagini, înregistrări audio şi orice alt fel de materiale copiate de pe situri de internet, din cărţi sau din alte surse numai în anumite condiţii:

  • Materialul respectiv aparţine domeniului public, adică nu există un titular al drepturilor de autor. Acest lucru se poate întâmpla atunci când materialul nu se pretează la rezervarea drepturilor intelectuale, când autorul a renunţat explicit la drepturile sale asupra lui sau când termenul drepturilor de autor a expirat. În România acest termen expiră în general la 70 de ani de la moartea autorului.
  • Materialul este protejat de drepturi de autor, dar titularul acestora a permis utilizarea materialului în orice scop. Atenţie, limitarea la scopuri necomerciale nu este suficientă, întrucât Wikibooks pune conţinutul său la dispoziţia tuturor, pentru utilizare în orice scop, inclusiv comercial.
  • Materialul este protejat de drepturi de autor, dar folosirea unei mici părţi din el poate fi considerată utilizare cinstită. De exemplu, un mic fragment din înregistrarea audio a unei piese muzicale, o imagine cu o rezoluţie evident inferioară faţă de original, un fragment de text de până la 500 de caractere (dar care nu depăşeşte jumătate) dintr-o operă literară, publicistică, etc. În toate aceste cazuri trebuie menţionată sursa materialului. Vezi şi reglementări în România.
  • Materialul este oferit sub o licenţă liberă, de exemplu GNU FDL sau similară, prin care poate fi utilizat de către oricine în orice scop.

Drepturi de autor implicite[modificare]

Atunci când un material nu menţionează nimic despre rezervarea drepturilor de autor se consideră că aceste drepturi sunt implicite, iar materialul nu poate fi folosit la Wikibooks decât în măsura condiţiilor din secţiunea precedentă.

Acesta este cazul majorităţii siturilor de internet şi al publicaţiilor din România dinainte de 1990.

Riscul utilizării de materiale protejate[modificare]

Folosirea ilegală a unor materiale protejate de drepturile de autor este un pericol pentru însăşi existenţa Wikibooks şi dorim ca toţi contribuitorii să aibă în vedere acest aspect.

Cum ar trebui să procedeze autorii[modificare]

Administratorii acestei enciclopedii îndepărtează, de cele mai multe ori, materialele care violează drepturile de autor, dacă în termen de 7 zile de la publicarea lor nu se aduc explicaţii corespunzătoare. Se poate întâmpla, totuşi, ca opere mai puţin accesibile să fie reproduse fără autorizaţie în articole, iar fapta să rămână neremarcată. În cazul în care sunteţi autorul ori reprezentantul autorului acelui fragment şi doriţi ca el să fie eliminat de pe serverele Wikibooks, vă rugăm să trimiteţi un e-mail la adresa wikiro-l@wikipedia.org prin care să explicaţi situaţia şi în termen de 7 zile, materialul reclamat va fi îndepărtat.

Dacă deţineţi drepturile de autor asupra unei opere (text, imagine, fişier media), pe care doriţi să o oferiţi spre publicare pe Wikibooks, pentru a fi utilizată liber şi gratuit, trimiteţi un e-mail, la aceeaşi adresă, care să conţină următoarele:

  • Numele operei oferite în domeniul public sau a site-ului pe care se află aceasta;
  • O scurtă declaraţie în care să explicaţi că materialul a fost eliberat în domeniul public de către autor ori reprezentantul său legal. Trebuie să menţionaţi, având la cunoştinţă prevederile legale cu privire la falsul în declaraţii, faptul că informaţiile pe care le oferiţi sunt corecte şi că sunteţi deţinătorul drepturilor de autor, ori o persoană autorizată de către deţinător;
  • Adresa, numărul de telefon şi e-mail-ul dumneavoastră sau al reprezentantului dumneavoastră;
  • Semnătura dumneavoastră electronică.

Vezi şi[modificare]