Sari la conținut

Wikimanuale:Greșeli frecvente

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
(Redirecționat de la Wikimanuale:Greşeli frecvente)

Utilizatorii noi ai Wikimanuale (şi nu numai ei) fac în general şi greşeli. Deşi acest lucru este inevitabil, utilizatorii sunt rugaţi totuşi să încerce să evite următoarele greşeli frecvente.

Editare[modificare]

Violarea legii drepturilor de autor[modificare]

Se poate întâmpla ca unii utilizatori să copieze bucăţi mari de text de pe diverse pagini de internet şi să le introducă în articole Wikimanuale fără să verifice dacă acele texte sînt sau nu protejate de drepturile de autor. Trebuie spus că majoritatea materialelor de pe siturile de internet sunt însă nefolosibile din cauză că fie drepturile de autor sînt precizate explicit (de obicei în partea de jos a paginii), fie nu este făcută nici un fel de menţiune, caz în care drepturile de autor se consideră protejate implicit. Se pot lua fără grijă materiale numai de la acele situri care le oferă în mod explicit spre libera folosire, în parte sau în totalitate. Astfel de exemple sînt foarte puţine însă: toate publicaţiile NASA, CIA, etc. Wikimanuale este la rîndul ei o astfel de sursă de informaţie liberă, prin licenţa GNU. Conform acestei licenţe, însă, materialele preluate de la Wikimanuale trebuie însoţite de menţionarea sursei; NASA cere de asemenea menţionarea sursei; astfel, fiecare caz în parte trebuie tratat cu responsabilitate.

Contribuţii fără diacritice[modificare]

Toţi contribuitorii sînt rugaţi să facă efortul de a scrie cu diacritice. Aceasta se poate face uşor prin instalarea funcţiei de tastatură românească în sistemul de operare. A lua din nou la mînă articolele scrise fără diacritice pentru le corecta numai din acest punct de vedere este o sarcină în plus care cade pe umerii altor contribuitori, la fel de ocupaţi. Scrierea cu diacritice, în afară de faptul că este singura corectă, este şi un gest de curtoazie faţă de cititorii articolelor şi faţă de ceilalţi contribuitori.

Traduceri de slabă calitate[modificare]

Traducerea este una dintre metodele cele mai la îndemînă pentru a scrie pagini la Wikimanuale în limba română, pentru că „fraţii noştri mai mari” (proiectele Wikimanuale în engleză, germană, franceză, etc.) au adesea articole deja bine puse la punct. Din nefericire, practica arată că o traducere bună este greu de făcut. Adesea traducătorii neprofesionişti, deşi au ca limbă maternă româna, nu reuşesc să scrie într-un stil care să sune natural. În plus, traducerea termenilor mai mult sau mai puţin tehnici necesită efortul de a căuta în dicţionarele bilingve sau româneşti care sînt formele consacrate în limba română. De exemplu, în româneşte se spune "limbile slave" şi nu "slavice", perioada de 10 ani este "deceniu" şi nu "decadă", care reprezintă o perioadă de 10 zile, etc. Atenţia cuvenită trebuie acordată şi numeroşilor "prieteni falşi" (false friends), în special din l. engleză, care sînt cuvinte care seamănă şi care pot avea chiar o etimologie comună, dar care au totuşi sensuri diferite în cele două limbi, ca de exemplu cuvintele englezeşti novel=roman, sympathetic=înţelegător/înduioşător, actual/actually=de fapt, eventual/eventually=în cele din urmă, gymnasium=sala de gimnastică, to resume=a relua, sensible=rezonabil/perceptibil/perceptiv, sensitive=sensibil, to complete=a duce la bun sfîrşit, to control=a dirija, a comanda, to develop=a proiecta, large=mare, must not=nu are voie / este interzis, precum şi multe altele.

Se recomandă ca traducerile să fie făcute de cei care stăpînesc bine limba sursă şi în acelaşi timp cunosc îndeaproape domeniul din care face parte respectivul articol. Mai recomandăm să scrieţi cuvintele străine cu litere cursive (înclinate) şi cele româneşti normal (drept), aşa cum s-a practicat chiar în acest paragraf.

Vezi şi Wikimanuale:Cum traduc un articol.

Scrierea definiţiilor de dicţionar[modificare]

Wikimanuale nu este un dicţionar. Scopul Wikimanuale nu este de a defini cuvinte sau expresii, ci de a prezenta concepte şi noţiuni, evenimente, fenomene, personalităţi, organizaţii şi alte subiecte de manual. Există o oarecare suprapunere între o definiţie de dicţionar şi un articol enciclopedic, în sensul că introducerea unui articol enciclopedic trebuie să conţină o definiţie sau o descriere succintă a subiectului, iar uneori sînt necesare şi alte detalii care ţin de sinonimie, etimologie sau echivalenţe în alte limbi, dar o enciclopedie nu se poate restrînge la aspecte gramaticale. Pentru definiţii de dicţionar propriu-zise există un proiect paralel, Wikţionarul.

Scrierea de opinii personale[modificare]

Wikimanuale este o enciclopedie şi ca atare se străduieşte să reflecte în mod obiectiv punctele de vedere ale specialiştilor asupra fiecărui subiect în parte. Aşadar informaţiile din articole trebuie să fie obiective şi neutre. Opiniile personale ale utilizatorilor, nereflectate în literatura de specialitate, sunt considerate cercetare originală şi nu pot fi incluse în articole.

Scrierea de articole redundante[modificare]

Înainte de a crea un nou articol, folosiţi funcţia de căutare pentru a vedea dacă există deja ceva scris despre subiectul despre care vreţi să scrieţi, posibil sub un alt titlu. Dacă descoperiţi că pagina dorită există deja, nu creaţi un articol nou ci dezvoltaţi-l pe cel existent. Funcţia de căutare dă prioritate titlurilor (deşi operează şi în corpul paginilor), deci încercaţi să ţineţi cont de convenţiile privind titlurile articolelor; de exemplu acestea sînt de obicei la singular, nearticulat.

Ştergere[modificare]

Ştergerea de conţinut util[modificare]

Doar pentru că ceva este scris cu greşeli, nu înseamnă că este inutil. Încercaţi să înţelegeţi care este înţelesul frazei sau paragrafului respectiv. Încercaţi să-l clarificaţi în loc să-l ştergeţi complet. Dacă un paragraf dintr-un articol vi se pare că ar sta mai bine într-un alt articol luaţi în calcul posibilitatea de a-l muta sau de a crea o nouă pagină. Altfel, este preferabil să mutaţi paragraful în cauză pe pagina de discuţie a articolului. Oricine ar fi persoana care l-a scris, probabil că a considerat că are o oarecare valoare, deci este civilizat să-l păstrăm.

Ştegerea conţinutului părtinitor[modificare]

Conţinutul care este părtinitor poate fi util, pentru că în articole trebuie să fie expuse toate punctele de vedere, în special dacă subiectul este unul controversat. Încercaţi să păstraţi un punct de vedere neutru, nu să ştergeţi conţinutul. Folosiţi pagina de discuţie pentru a semnala o opinie părtinitoare şi a de o supune discuţiei cu ceilalţi utilizatori.

Ştergerea conţinutului fără a atenţiona comunitatea[modificare]

Scrieţi o mică notă în caseta de descrierea a modificărilor. Altfel ceilalţi utilizatori vor crede că aveţi alte intenţii şi riscaţi să fiţi confundat cu un vandal.

Ştergerea nejustificată[modificare]

Cu excepţia cazurilor celor mai evidente (greşeli gramaticale, punctuaţie, etc.), ştergerea unui fragment necesită o justificare, în caseta de descriere a modificărilor sau pe pagina de discuţii. Dacă justificarea se face pe pagina de discuţii, este suficient să scrieţi în caseta modificărilor, „vezi pagina de discuţie”.

Excese[modificare]

  • A confunda pagina de discuţii cu un chat sau un forum de discuţii.
  • Respectul faţă de „autor”.
    • Critica neconstructivă. Articolele de la Wikimanuale nu au un singur autor şi nici măcar editori, aşa cum au manualele clasice. În loc să criticaţi contribuţiile altor utilizatori, pe pagina de discuţii, încercaţi să aduceţi articolului modificările de care consideraţi că are nevoie.
    • Lipsa de îndrăzneală. Oricine poate face puţină confuzie, inclusiv dumneavoastă. Dar cineva va veni şi va pune lucrurile la punct. Nu vă sfiiţi, faceţi modificările pe care aţi vrea să le faceţi.
  • Pregătirea pentru război. Wikimanuale este o comunitate unică de persoane altruiste şi orientate spre ajungerea la un consens. Cu alte cuvinte, acesta nu este locul potrivit pentru a duce bătălii personale.
  • Discreditarea Wikimanualelor pentru că aţi găsit articole proaste. Wikimanuale este o lucrare în curs de scriere. Dacă doriţi să vă simţiţi în largul dumneavoastră, toleraţi un minim de imperfecţiune (temporară).

Ortografie[modificare]

Foarte adesea în articole apar greşeli de ortografie, dintre care o parte se datorează scrisului în grabă şi neatent, iar altele dovedesc ignorarea unor noţiuni elementare de gramatică. Întrucît asemenea greşeli au un efect negativ asupra calităţii percepute a Wikipediei, contribuitorii sînt rugaţi ca în caz de nesiguranţă să consulte dicţionarele (de exemplu DEX online) sau să ceară ajutorul celorlalţi utilizatori. Vezi exemple la articolul Elemente problematice ale limbii române.

Vezi şi[modificare]