Sari la conținut

LAMP/Instalare MySQL

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

MySQL, ajuns momentan la versiunea 4.x (5.x beta) - este recunoscută ca singura bază de date, open-source, destul de capabilă pentru a face față la proiecte de dimensiuni mici, medii sau mari. Deși nu la fel de avansată ca Oracle, sau PostgreSQL fiecare versiune nouă de MySQL aduce îmbunătațiri, prin functii sau facilități noi.
MySQL este un SGBD, un sistem de gestionare a bazelor de date. Se bazează pe limbajul SQL ( Structured Query Language ) care a ajuns sa devină standard pentru orice tip de bază de date relaționară.

Instalare MySQL 4.x[modificare]

După cum s-a văzut in capitolul anterior "Instalare Apache" primul pas pe care trebuie să-l facem este să ne logăm în contul de root/administrator al serverului. Comanda deja știută este :

su root

Ultimul argument "root" specifică sistemului cu ce utilizator să se logheze. Putem avea unul sau mai mulți super-useri, însă majoritatea sistemelor cunosc unul singur.

Vom folosi același director "/home/kit" pentru a descărca MySQL 4.x de pe www.mysql.org.


Instalare MySQL folosind utilitarul YUM[modificare]

Un mod facil de a instala serverul de MySQL este folosind utilitarul YUM prezent pe majoritatea ultimelor distributii *nix :

yum install mysql

Fisier de configurare[modificare]

Majoritatea comenzilor de configurare a serverului de MySQL se afla in fisierul my.cnf. Locatia acestuia depinde in primul rand de distributia *nix aleasa, dar in principiu el se gaseste in /etc sau in /etc/mysql. In caz ca nu gasiti aici acest fisier puteti folosi comanda LOCATE pentru a-l localiza.

locate my.cnf

Daca aceasta comanda nu returneaza nimic dati :

updatedb

dupa care folositi iarasi comanda LOCATE.