Manualul părintelui divorțat/Ajutor/Polițistul de ordine publică

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Poliția de ordine publică este cea mai numeroasă și răspândită structură a poliției, reprezentând un procent de 46% din totalul efectivului Poliției Române[1]. Obiectivele poliției de ordine publică sunt cele de a apropia poliția e comunicate, de a reduce timpul de reacție la evenimentele sesizate de cetățeni, de a preîntâmpina încălcările legii de către cetățeni și de a asigura, pe cât posibil, reducerea conflictelor, etc.

Rolul poliției în cazul unei situații de pericol pentru copil[modificare]

Deși polițiștii au îndatorirea de a se implica în cazul unor conflicte sau ale unor încălcări ale legii, deci și în cazul în care dreptul copilului la legături personale cu dvs. este încălcat, polițiștii vor fi destul de ezitanți în a vă oferi suportul așteptat. Totuși conform art. 93 din Legea 272/2004 sunt obligați să asiste DGASPC și pe părintele nerezident în punerea executare a programului de legături personale convenit de de părinți prin intermediul planului parental semnat în fața notarului sau a sentinței emise de către de instanța de tutelă.

Vă prezentăm mai jos un model de proces verbal pe care polițiștii îl pot întocmi pentru nerespectarea programului de legături personale.

Pașii de urmat în cazul nerespectării programului de legături personale decis de către instanță[modificare]

 • În cazul nerespectării programului de legături personale de către părintele rezident, părintele nerezident poate să sune la telefonul de urgență (112) și să ceară ajutorul organelor de poliție.
 • Polițiștii de la serviciul de ordine publică sunt obligați să asiste părintele nerezident, să verifice dacă părintele rezident sau orice altă persoană care reține copilul cunosc sentința judecătorească și să certifice refuzul acestuia de a preda copilul. Pentru fiecare nerespectare constatată, organele de poliție vor redacta un proces verbal, din care, o copie o vor înmâna părintelui afectat.
 • Util pentru părintele nerezident:
  • martorii să aibă un aparat foto sau un reportofon (ori un telefon ce care poate înregistra audio)
  • Nu faceți scandal sau certuri gratuite deoarece ele vor fi consemnate în raportul politiei
  • în principiu este bine ca sectoristul sa știe de situație dinainte
 • Există în acest moment o propunere de îmbunătățire a legii 272/2004 a ARPCC care dorește să dea putere organelor de poliție de a sancționa contravențional, cu operativitate, persoanele care se boicotează programele de legături personale ale copilului cu părintele său. Propunerea se poate consulta aici

Informații utile[modificare]

În caz că aveți nevoie de asistență din partea poliției de ordine publică pentru a putea accesa copilul și a pune în aplicare programul de vizitare, puteți utiliza următoarele informații:

Legături externe[modificare]

 • Proces verbal de intervenție în caz de nerespectare a prevederilor referitoare la programul de legături personale al minorului cu părintele nerezident (trebuie completat de către către polițiștii care intervin, dar dvs. ar trebui să aveți documentul tipărit)
 • Pentru mai multe detalii puteți consulta schița de proiect de introducere a unei metodologii de intervenție în cazurile în care dreptul copilului la menținerea legăturilor personale cu părintele nerezident este încălcat.

Referințe[modificare]

 1. conform celor publicate pe situl Direcției de Ordine Publică a Poliției Române