Sari la conținut

Manualul părintelui divorțat/Pot să cer să plătesc pensia alimentară în natură?

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Sigur că da. Pensia alimentară plătită în natură (adică cumpărând bunuri și servicii pentru copil) este preferată de către noul cod civil al româniei (art. 530) dar pentru aceasta trebuie să o cereți. Pensia plătită în natură are foarte multe avantaje:

  • puteți controla pe ce se cheltuiesc banii, asigurându-vă că aceștia sunt folosiți în interesul copilului
  • puteți fi perceptu de către ceilalți (directorul școlii, instructor, învățător, educator, doctor) ca având un cuvânt de spus în toate aceste probleme legate de educația copilului, activitățile extrașcolare sau situația medicală a copilului.
  • oferiți copilului un model echilibrat cu privire la rolul fiecăruia dintre cei doi părinți (adică nu doar mama trebuie să se ocupe de cumpărat hăinuțe și rechizite sau de dus copilul la doctor - ci și tatăl care nu trebuie să fie doar părintele de weekend cu care copilul este implicat strict în activități recreative.

Puteți afla mai multe despre pensia de întreținere în articolul din manualul de implementare a custodiei comune adică de aici.

Important[modificare]

Din păcate la acest moment (iulie 2012) judecătorii formați profesional pe vechiul cod civil nu au reușit însă să introducă constant în practică acest mode de stabilire a pensiei de întreținere. În ciuda unei preferințe exprese a legii, în continuare un larg procentaj dintre judecători vor decide ca pensia de întreținere minor să fie plătită în bani. Este important ca avocatul dvs. să argumenteze extrem de bine cererea și, în caz că prima instanță (judecătoria) va refuza să accepte o astfel de modalitate de plată a pensiei alimentare, să faceți apel și chiar recurs dacă este nevoie. Plata pensiei de întreținere în natură este un drept al dvs. și al copilului dvs. iar forțarea dvs. de a plăti pensia în natură vă îngrădește în fapt posibilitatea de a vă exercita autoritatea părintească.

Legături externe[modificare]

Referințe[modificare]