Wikijunior:Elementele/Tabelul Periodic
Tabelul Periodic al elementelor
[modificare]
Ce este tabelul periodic al elementelor?
[modificare]Deși există multe date cunoscute despre acele elemente, proprietățile multe dintre ele sunt similare. Astfel prin tabel, ele sunt grupate pe baza proprietăților lor, este ușor să fie studiate și comparate proprietățile lor. De aceea, este necesară clasificarea elementelor. Tabelul periodic al elementelor este o modalitate de a organiza toate elementele cunoscute. Inițial, elementele au fost clasificate în două grupe, metale și nemetale. Dar unele elemente au arătat proprietățile și de metale și nemetale. Ei au fost numite metaloizi.
Istoria din tabelul periodic
[modificare]Istoria timpurie
[modificare]Oamenii știau elementele chimice de bază, cum ar fi aur, argint și cupru deja din antichitate, deoarece acestea pot fi găsite în natură în forma lor nativă și sunt relativ ușor de extras dintr-o mină și cu ajutorul unelte primitive. Aristotel, filosof antic, a teoretizat că totul este format dintr-un amestec de unul sau mai multe din cele patru elemente numite de el. Ele au fost numite pământ, apă, aer și foc. A fost un pic o descriere a celor patru stări ale materiei (în aceeași ordine): solid, lichid, gaz și plasmă, deși el a teoretizat, de asemenea, că schimbând în substanțe noi, se poate forma ceea ce vedem noi ca lume.
Hennig Brand a fost prima persoană care a descoperit un element nou. Brand a fost un comerciant german, care a dat faliment încercând să descopere Piatra Filozofală - un obiect mitic care trebuia să transforme un metal de bază, fără valoare, în aur. El a făcut experiențe de distilare cu urină umană până la 1669, când el a obținut în cele din urmă o substanță albă strălucitoare, pe care a numit fosfor. El a ținut secretă descoperirea lui până în 1680, când Robert Boyle a redescoperit și el fosforul și a făcut-o publică.
În 1809, au fost descoperite un număr total de 47 de elemente. Pe măsură ce numărul de elemente cunoscute a crescut, oamenii de știință au inceput să recunoască modele tipice în reacții chimice și au început să se gândească la un mod de clasificare a elementelor.