Sari la conținut

Wikimanuale:Inițiativa de Curățenie

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !
Curăţenia de primăvară...Ştergem praful, scuturăm ce se poate, batem covoarele...Alex:D

Bun venit la Iniţiativa de Curăţenie! Acest proiect porneşte de la nevoia acută a Wikimanualelor româneşti, de a se organiza şi structura într-o enciclopedie funcţională, prin eliminarea problemelor de natură organizatorică sau "tehnică", pe care le implică scrierea de pagini. Cu timpul s-au adunat o serie de probleme la nivel organizatoric, care nu pot fi abordate la nivel individual şi au nevoie de o cooperare şi coordonare sporită a utilizatorilor. Dezordinea, categorizarea deficientă, scrisul articolelor de către utilizatori trecători şi inexperţi, scad foarte mult calitatea materialelor. Ca urmare a succesului înregistrat de primele tentative de colaborare "ad-hoc", am extins iniţiativa la nivel de proiect. Acest proiect se vrea mai puţin formal în organizare şi mai mult concentrat pe rezultate. Important este să te implici, după care vei învăţa pe parcurs şi te vei specializa pe acel lucru specific; apoi va apărea satisfacţia rezultatelor şi, în final, motivaţia de a termina lucrul început. Eşti binevenit să te înscrii la una din iniţiativele în curs!
Spor la treabă!

Greşeli gramaticale (în curs)

[modificare]

Complect sau complet? Evident complet. Însă asemenea greşeli încă există la Wikimanualul român; unele mai evidente, altele mult mai subtile. Greşeli care de cele mai multe ori apar fără voinţa autorului dar care scad din calitatea articolelor şi din prestigiul Wikimanualului. Ca atare, ne propunem să individualizăm aceste greşeli gramaticale, de orice tip şi să le corectăm. Cu această ocazie să facem şi un mic exerciţiu de gramatică. Începeţi prin a consulta pagina Elemente problematice ale limbii române şi pagina completă de la dexonline: Greşeli frecvente în limba română. După care folosiţi funcţia "search" pentru a găsi greşelile de rigoare. De exemplu pentru cuvântul crează (în loc de creează). Vedeţi şi secţiunea de mai jos - Cuvinte cheie. Spor!

Înscrieri


Observaţii şi propuneri


Iniţiativa Diacritice

Această iniţiativă îşi propune să abordeze acele pagini scrise fără diacritice. La momentul începerii sunt înscrise nu mai puţin de 250 de pagini care necesită revizuirea paginilor scrise fără diacritice. Înainte de a începe, citiţi Îndrumarul Wikimanuale referitor la diacritice. Mergeţi la categoria Diacritice şi alegeţi un articol. Pentru a nu intra în conflicte de modificare sau în situaţia în care doi utilizatori corectează simultan acelaşi articol, alegeţi-vă o literă sau domeniu anume şi indicaţi acest lucru celorlalţi. Nu uitaţi să folosiţi timpul petrecut pe un articol în mod cât mai eficient. Asta presupune să corectaţi şi celelalte erori sau nereguli, diferite de diacritice. Spaţii inutile, exces de aldine, bolduri, majuscule, dezordine în cod etc. Toate trebuie făcute şi acum e momentul cel mai potrivit. Cel mai indicat e să începeţi cu paginile mai scurte, până vă familiarizaţi şi dezvoltaţi un stil propriu de lucru. (pentru un mic exemplu vezi aici: [1])

Înscrieri

Discuţii

Ajută la tradus!

Dacă ai o bună cunoştinţă a limbii engleze şi vrei să dai o mână de ajutor, îţi poţi testa capacitatea lingvistică traducând una dintre paginile de pe Wikimanualele noastre care sunt scrise în limba engleză! Mergi aici şi alege un articol dintr-un domeniu care te poate interesa. Dar atenţie! Capacitatea de a înţelege sau de a vorbi o limbă străină nu este un indicator al capacităţii de a traduce dintr-o limbă în alta. Citeşte întâi Îndrumarele Wikimanuale: Cum traduc un articol şi Greşeli frecvente: traduceri de slabă calitate. Greşeli grave de traducere se pot întâmpla chiar şi celor mai buni vorbitori de limbă străină.

Pagini de tradus pot fi şi în limbile în limbile franceză, germană, italiană şi spaniolă. Dacă ştii una din aceste limbi, nu ezita să contribui traducând unul din aceste articole. Spor la treabă!

Dacă eşti interesat de traduceri binevenite ale articolelor din limba română în alte limbi (la Wikimanualele respective), vezi mai jos.

Înscrieri


Discuţii


Iniţiativa pagini de unit

Paginile care trebuie unite au un avantaj şi un dezavantaj. Avantajul e că odată abordată o pagină, se rezolvă dintr-un foc două pagini cu probleme. Dezavantajul e că unirea a două pagini care sunt asemănătoare dar nu identice, implică un minim de muncă de editare, care poate lua mai mult timp şi trebuie făcută cu grijă, astfel încât nici o informaţie să nu fie lăsată pe dinafară. Şi în acest caz se aplică modul de lucru al proiectului: orice neregulă, de orice natură, trebuie şi ea abordată odată cu unirea articolelor.

Înscrieri


Discuţii


Respectă Drepturile de Autor!

La Wikimanuale Drepturile de Autor trebuie strict respectate. Din păcate nu mulţi percep importanţa respectării legii chiar şi într-un spaţiu virtual precum Internetul. Majoritatea covârşitoare a materialului publicat pe Internet se află sub incidenţa legilor care protejează drepturile de autor. Foarte des veţi găsi la sfârşitul unui sit web faimoasa Toate drepturile rezervate. Dar acolo unde nu există, ea este implicită. Pe Wikimanuale, cel mai des se încalcă drepturile de autor atunci când sunt copiate fără aprobare, folosind copy/paste, pasaje întregi din alte situri web. În categoria Pagini Copyvio se găsesc o serie de articole care încorporează astfel de material "copyvio". Pentru a nu elimina direct această sursă de informaţii, care poate fi de foarte bună calitate, cel mai indicat este folosirea sursei pentru scrierea unei pagini după standardele Wikimanuale, citând sursa în cauză şi folosind minim o altă sursă în plus. Este o muncă mai migăloasă însă absolut necesară pentru a da legalitate şi credibilitate efortului nostru. Vezi şi:

Înscrieri


Discuţii

PDVN (în curs)

[modificare]
Iniţiativa PDVN

Dispute PDVN e un proiect ce vizează paginile care nu respectă politica PDVN(Punctul De Vedere Neutru). Citiţi cu atenţie Îndrumarul Wikipedia înainte de a începe. Înscrieţi pagina de care vreţi să vă ocupaţi în lista de mai jos şi adăugaţi-vă numele lângă. Dacă sunt mai mulţi utilizatori pe aceeaşi pagină, încercaţi să nu ajungeţi la conflicte de modificări. Dacă aveţi nevoie de ajutor, scrieţi acest lucru mai jos sau pe pagina de discuţii a articolului respectiv. Purtaţi discuţiile referitoare la paginile cu care vă ocupaţi pe paginile de discuţii ale acestor pagini, ca oricine să poată urmări progresul atins. Începeţi cu paginile pe care le consideraţi mai "uşoare". Spor la treabă!

Înscrieri

Discuţii


Aceasta este prima iniţiativă din cadrul proiectului. Ea a fost finalizată însă necesită supraveghere constantă deoarece zilnic apar articole noi care nu sunt categorizate sau nu conţin nicio legătură internă.

Înscrieri


Pagini fără echivalente în alte limbi

[modificare]
Vezi şi: Special:Withoutinterwiki şi [[::Categorie:Legături interlinguale|:Categorie:Legături interlinguale]]

Deşi incorect numite de o mare parte a comunităţii „legături interwiki”, legăturile interlinguale sunt importante prin faptul că oferă informaţii suplimentare asupra unui subiect existent pe Wikimanualul român, prezent şi în Wikimanuale în alte limbi, bineînţeles, disponibile cu condiţia de a cunoaşte limba respectivă sau de a avea uneltele necesare la dispoziţie, care traduc automat (cum este Google Language Tools).

Finalitatea acestei iniţiative este de a aduce paginilor fără legături interlinguale tocmai aceste adăugiri. Acolo unde nu există echivalente din alte limbi, dovada parcurgerii articolului în cauză constă în etichetarea sa cu un format potrivit, ales dintr-un mic număr de variante. Un scop derivat al iniţiativei ar fi realizarea de traduceri ale paginilor româneşti în alte limbi (numai acolo unde notabilitatea subiectului este suficientă); astfel, vor putea apărea şi legăturile interlinguale aşteptate.

Iniţiativa a fost demarată ca urmare a imposibilităţii de configurare a paginii speciale amintite la începutul secţiunii. Considerăm nu atât de semnificativă existenţa acestor legături (pentru multe articole, de exemplu, nu este cazul), cât procesarea articolelor din pagina specială pe o anumită cale: chiar dacă ele continuă să apară neschimbate în acea pagină atât timp cât nu primesc legături interlinguale, statutul lor poate fi nuanţat cu ajutorul unor formate specializate. În urma unei cercetări, s-a considerat folosirea a trei formate distincte, în funcţie de notabilitatea subiectului pe plan mondial (sau în alte culturi decât cea românească), aşa cum rezultă ea din conţinuturile Wikipediilor în alte limbi:

  • {{interlingual inapt}}, pentru pagini cu un grad suficient de înaintat de particularitate (pentru lumea românească, în cele mai multe cazuri, dar nu exclusiv) pentru a nu „promite” pagini pe aceeaşi temă în alte limbi (bineînţeles, verificarea trebuie făcută în prealabil).
    Pentru asemenea cazuri, propunerile trebuie făcute pe pagina de discuţii a paginii respective, iar formatul nu trebuie înlăturat până când comunitatea nu-şi dă acceptul.
  • {{interlingual scontat}} se diferenţiază prin faptul că subiectul pagina românească este deja pomenit pe alte Wikipedii, fie prin legături roşii, fie fără legătură. Astfel, este scontată apariţia unei pagini separate pentru acel subiect în limba respectivă. Vedeţi la pagina formatului metoda de întrebuinţare, care poate părea aridă la prima impresie.
  • {{interlingual}}, de folosit atunci când subiectul nu a putut fi încadrat în categoriile anterioare, cel mai adesea din lipsa experienţei în atare domeniu. Afişarea acestei etichete va atrage atenţia altor utilizatori, dintre care cel puţin unul poate stăpâni subiectul mai bine decât Dvs. şi poate ajuta. Rugăm totuşi să nu abuzaţi de acest format atunci când aveţi priceperea necesară în domeniul vizat de articol.

Cele trei formate includ articolele care le conţin în categorii proprii, menţionate pe pagina fiecăruia în parte. Primele două se aşază exclusiv la subsolul paginii, între ultima secţiune de text a paginii şi alte (eventuale) formate sau categorii. Formatul {{interlingual}} este recomandat să apară în partea de sus a articolului, lângă alte etichete de acest gen.

Importanţa acestor formate constă şi în a invita utilizatorii la traducerea unor articole româneşti de interes şi pentru comunităţi Wikipedia în alte limbi, îndeosebi în cazul formatului {{interlingual scontat}}.

Înscrieri:

Sortarea Cioturilor

[modificare]

Curăţare categorii

[modificare]

Momentan nu mai prea sunt pagini necategorizate, dar trebuie supravegheata pagina Special:Uncategorizedcategories. În plus este un haos total în categorii, multe nu sunt folosite: Special:Unusedcategories, multe nu sunt legate într-o structură de arbore, iar multe categorii similare nu sunt grupate.