Carte de bucate:Sosuri

De la Wikimanuale, o colecţie de manuale libere !

Sosurile se adaugă la preparate din carne, legume sau ciuperci. Ele sunt indigeste nu prin faptul că conțin făină, pentru că făina este folosită în foarte multe alte preparate pe care le consumăm, ci pentru modul în care sunt pregătite.

A prăji ceapa în mod corect nu este dăunător, atâta timp cât temperatura la care se prăjește rămâne joasă, atâta timp cât mai are apă proprie. Este dăunătoare prăjirea cepei cu grăsime și făină până la rumenire. Când temperatura se ridică până la fumegare, se transformă în produși dăunători sănătății. Aceste grăsimi supraîncălzite, consumate zi de zi la sosuri sau alte prăjeli, lasă urme asupra mucoasei stomacului, producând iritații tuturor organelor interne. De aceea, trebuie evitate astfel de practici la sosuri, ouă prăjite sau alte preparate. Consumate mai rar, nu se observă, însă abuzul lor, ca orice exces, nu rămâne fără urmări.

Grăsimile întrebuințate la prăjeli devin toxice când reintră în alimentație.

Prin grăsime se înțelege untul, margarina, uleiul, untura de porc sau de alte animale. Sosurile în general se leagă de făină. Grăuncioarele de amidon din făină, se umflă, plesnesc și îngroașă lichidul. Când sunt prea apropiate unele de altele, se lipesc formând grunji. Ca să nu se întâmple acest lucru, acestea trebuie să se disperseze. Acest lucru se face dacă se înmoaie făina cu un lichid rece sau se pune grăsime în ea, înainte de a se pune lichidul fierbinte. De aceea, întotdeauna este recomandat să se înmoaie făina sau amidoul cu apă rece, sau dacă făina se prăjește fără grăsime la sosuri, după ce se ia de pe foc se pune întâi grăsimea și apoi lichidul fierbinte.

Rețete[modificare]